Dél-Dunántúli mozaik

Természetbarát Híradó 1998.

Rövid túrát tettem április elején a Geresdi-háton. Fekeden áthaladva csodaszép német parasztházak sorában gyönyörködhet a vándor. Tornácaik esztergált faoszlopai díszesek. Szokatlanul magas építésű, keskeny bejáratú kapuzatok, váltják egymást. A zöld sáv változatos erdei terepen halad, bár a Harsányi-kereszt előtti erdőrész szálfáit erősen ritkítják. A keresztet elhagyva bokros, majd kopasz gerincél hullámzik előttünk. A panoráma mindkét oldalról szemet gyönyörködtető! Ófalu előtt különösen az. E településről már szóltam korábban, így csak megemlítem, hogy a túra innen többirányban folytatható. A zöld sávon Erdőmecskére, a piroson Mőcsény, Bátaapáti, illetve Mecseknádasd, Hidas felé. A piros sáv kiágazó jelzései további alternatívákat rejtegetnek. A Szekszárdi-dombság jelzései és a Mecsek térképe egyaránt szükséges.

A Jakab-hegy térségében a Magyarürög (Újmecsekaljától az 5. megálló) kiindulási pontot javaslom. Az Éger-völgyi zöld sávból kiágazó és viszonylag újkeletű piros háromszög szinte a szintvonalakon kanyarog. Akik voltak már a Zsongokőn ismerhetik a meredek, veszélyes utat, ezzel azt elkerülhetik. Jól megépített kényelmes ösvény, melyet azért inkább száraz időben ajánlok végigjárni. Látványos faóriások mellett a panoráma kilombosodáskor meglehetősen korlátozott. A jelzésen a Babás-szer-kövek fölé érünk, ahol szép kilátás mellett lehet ejtőzni. A jelzésen továbbindulva, kiágazások igénybevételével Bükkösd, Abaliget, Hetvehely lehet a cél. Le lehet ereszkedni a kék négyzeten Kővágőszöllős, Cserkút útirányon is.

E két falu híres templomain kívül Kővágótöttös és Bakonya büszkélkedhet hasonlóakkal. Az átépítések miatt csak Cserkúton maradt meg eredeti jelleggel a templom. A freskómaradványai sajnos halványodtak és ez ellen keveset tesznek.

A Mecsek vidék említett településein egyre inkább látszanak a kultúrálódás jegyei. Különösképp üde látvány a németajkú lakosság lakóhely-szeretete, szorgalma, pedantériája. Ők nem kérnek - tesznek önmagukért és a látogatókért egyaránt! Miként tesznek a Pécs környéki természetbarátok is, jelzéshálózatuk példás! Mondhatnám: "Kincses Baranya", csak a pécsi vasutasok szállása ne kezdene szállodásdit játszani. No persze az árak és nem annyira szolgáltatás területén.

Harkányban a kis kültelki vasútállomáson is szolgálati lakás lett a két vendégszoba. Azért a kissé távolabbi épület még fogad vendégeket. Ezt azért említem, mert Harkányból nemcsak a Villányi-hegységet lehet bejárni, hanem az Ormánságot is. Andráshida, Kóros, Adorjás, valamint Drávaiványi festett kazettás, famennyezetű templomai mellett Sellye látnivalói adnak élményt.

A korábban már említett Ormánság-térkép segítségével jutottunk el Pécsről Kórosra, menetrendileg ez ugyanis nehezen megoldható. A busz, mely Görcsöny felé menve megáll egy "Egerszegi utca" nevű megállónál (Alsóegerszeg széle) az egyetlen megoldás.

Az Egerszegi-csatorna keleti oldalán lévő füves alig-út délnek vezet. A túl parton széparányú, hófehér temetőkápolna bújik meg az öreg fák árnyékában. Itt laposodik el a Villányi-hegység utolsó dombsora. Amikor a csatorna jobbra fordul, a közeli erdőcskén átvágva nyílegyenes - éppen déli irányban - vezető széles földutat kell követni, mely bevezet Kórósra. Másfél óra séta az egész. Ha van türelem a menetrendi variációkra, a "félegyes" buszról Adorjáson is leszállhat templom ügyben. A Dráva menti vasúthoz elvergődve a 15-20 km-el döcögő piros kocsiból őzekben, madarakban - rétisast is láttunk - és szép fákban lehet gyönyörködni.

Kovácshidán is leszállhat, aki újabb falusi templomot és Egyháztörténeti Kiállítást akar látni. Harkány közel van és jó autóbusz összeköttetése van Péccsel is. így estére vissza is lehet érni. A dél-baranyai domboknak nemcsak a villánykövesdi pincesor az ékessége, hanem a török mecsetből átépített palkonyai templom is. Tűzvörös kupoláját és tornyát sajnos csak a Pécs-Villány közötti vonatból láttam.

No majd legközelebb. Elérve a csákánydoroszlói aszfaltutat, balra, déli irányba kell fordulni és az aszfaltozott úton 20 perc alatt Felsőmarácra érünk, ahonnan már változatlan útvonalon haladunk, Ivánc irányába.

Gyenes Péter


Természetbarát Híradó 1998. június
Úton - rövid túraleírások, élménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Természetbarát Szövetség honlapja
Természetbarát Szövetség honlapja
Természetbarát Szövetség honlapja