Úton - Apróságok innen - onnan

A Kiskunsággal ölelkező Pesti-síkság számtalan látnivalót kínál. Ha csak természeti látványosságokban gondolkodunk, májust és júniust ajánlom. Igaz, hogy a nap heve és a homokos utak némi nehézséget okoznak gyalogosnak, kerékpárosnak egyaránt, de az erdők, mezők virágos színpompája megéri a fáradságot. A Gödöllői-dombvidék turistatérképe, valamint a megyetérképek segítik - úgy, ahogy - a tájékozódást.

Két utat tettem meg május elején. Nagyegyházától indulván a csévharaszti híres borókásnak egy szépséges részletét fedeztem fel. A "Halesz" néven tisztelt - apró dombok sorozatából álló - terület pompás nyárasai, borókái mellett virágszigetek víritottak. Egy kis füves oldalban gyöngyvirágos terület dacolt a szárázsággal. Az Ócsa felől érkező Pest Megyei Piros sávjelzésen kis vargabetüt megtéve végül Vasad lett a túra végpontja.

Másodjára Ócsáról indultunk. A piros jel e nevezetes községet is érinti. Nem tudom elhallgatni, hogy mindkét területen igencsak hibádzik a jelzés állapota. Az Ócsai-pihenőtől a sáv jelzés nyomvonaláig tartó piros kereszt csak a térképen létezik. A községben piros négyzetjelzést is találtam, de nem sikerült információt szereznem a nyomvonalát illetően. Pedig a Tájvédelmi Körzet kerékpártúrákat is hirdet... A Bercsényi út 4-ben - előzetes bejelentésre - túravezetőt is biztosítanak. Az Egressy Gábor Szabadidő Központ (Telefon: (29) 378-043) a szépen konzervált bazilikában koncertet szervez. A néprajz, az ásványtan és a gasztronómia hívei sem távoznak élmények híján. Szálláshellyel is szolgálnak a hoszabb időre maradóknak. Műterem-galéria és fogadó szintén van a községben. A településtől nyugatra áthatolhatatlan, ingoványos terület van, melyen a térkép szerint a piros kereszt jelzés rövidít. Vagy tíz éve vissza kellett fordulnunk gumicsizma híján. Állítólag le is van zárva a terület, lévén hogy arrafelé ornitológusok munkálkodnak.. Ha lesz a Gödöllői-dombvidék turistatérképének újabb kiadása, jó lenne odafigyelni...

Ismét sikerült Kelet-Zalába autóbuszt vezényelnem. Tilaj északi végétől kacifántos ösvényeken közelítettük meg a Remetekertet. Pazar természeti környezet, kicsiny hegyikápolna, pihenőpadok és nagy, csendes erdők. Kár, hogy kevesen ismerik, Pedig a Tilaj-Újegyről ideérkező piros sáv itt nem csak a térképet dísziti.

Tovább is vezetnek a jelek a csendes pagonyban, miközben nyár elején sokhelyütt piroslik a szamóca. A tilaji műút alsó kanyarjától délnek tartva még nincsenek felfestve a jelzések, de présházak, pincék között vezető, hangulatos szekérúton így sem gond elérni Szentpéterúr házait. Mi is erre indulunk, de később úttalan utakon felhúzunk a Farkas-hegyre. A piros kereszt még itt sem funkcionál, de errefelé nem nehéz tájékozódni. Pompás kilátást nyújtó szekérutunk 4-500 éves szelídgesztenyéseket érintve Gétyére vezetett. Úgy érzem, senki sem volt csalódott.

A DDP (Dél-Dunántúli Piros) egy újabb szakaszát "teszteltem" a kaposváriaktól kapott vázlat és a régi Balaton térkép segítségével. Andocstól Kapolyig csak az alapozás van meg, ami eligazít - nagyjából - de a jó "szaglóéerzék" errefelé elengedhetetlen... Kapolytól már szín jelzés is van, bár a falu feletti ún. Zalai-halom körzetében időnként kámfort játszik. Zala község előtt nem volt probléma. Közlekedési szempontból nem ártana Pusztaszemesre vagy Bálványosra piros négyzet felfestése, mert Tab felől körbe kell utazni a Balaton-partot.

Remélem Külső-Somogy tervezett turistatérképe beindítja majd a turista forgalmat e kevesek által járt dombvidéken.

Hol van a zöld és kék kereszt jelzés, melyet a Göcsej térkép "hoz"?

A Zalaháságy-Nádasd között vezető műút kanyarjánál állítom le a buszt és elindulok majd félszáz túratársam élén az erdőbe vezető úton. Jelzés az ugyan nincs, de az erdő olyan szép, néhányan azt hiszik, hogy arborétumban járnak. Vizenyős terület jótékonyan pártolja a vegetációt. Sok a fenyő és az út mentén tuják termetes példányai állnak őrt. A Malomlói-ház jó állapotban van, de - tán éppen ezért - már nem a turistaságot szolgálja. A környezet pazar, aki nem látta, ha teheti nézze meg. A Zalalövőre vezető műút túloldalán, már az Örség Tájvédelmi Körzet területén megyünk. Természetesen az Őrség térkép dukál. A Göcsej térkép is "hozza" ezt a részt, de az ott ábrázolt sárga négyzet, valamint nyomvonala már nem aktuális. Sok a fenyves itt is, de később lomberdőbe megyünk át. Pontosítanék : a jel most jól követhető sárga sáv, a környéket Külső-Őrségnek hívja a földrajz. A bökkenő csak az, hogy az új jelzés nem ott vezet be Szőcére, ahol régen, nekünk meg át kell vágni a Szőcei-patak kettős ágának mocsarán. Persze ez legyen a mi bajunk, miért kell letérnünk a jelzett útról... A falu kocsmájában remek sört csapoltak, így már el is felejtettük az egészet.

De nem ám a tájat!

Gyenes PéterTermészetbarát Híradó 1997. szeptember
Úton - rövid túraleírások, elménybeszámolók
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja