A Dunakanyar első turista térképei:

Hátsek Ignácz kirándulási térképe

(Hrenkó Pál, Természetbarát Híradó 1994. március)

A hivatalos turistatérképekkel egyidejűleg megjelent Hátsek Ignácz magyar királyi térképész "Budapest és vidéke" című kellemes meleg színhatású térképe. A "Tiszteletpéldány szíves megbeszélés czéljából" bélyegzés tanusága szerint az első példány került birtokomba. Méretaránya 1:166.666, nagysága 46x44 cm. A Bicske és Aszód, illetve Verőcze és Ercsi közötti területet foglalja magába.

A nyomatot téglavörös főutak és települések rajza uralja, amihez a sárgától a barnáig terjedő hipszometria, vagyis magassági szintek szerinti lépcsős színezés járul. Azonban az üdeséget némileg zavarja a magassági színfelületre nyomott erdő-zöld és a fekete fakarikák rajza.

A térképen egy fia turista jelet sem találtam. Az út menti fasor és részletes település rajz helyett persze a nevezetesebb turista létesítmények ábrázolását nagyobb örömmel fogadták volna a kirándulók. A színskála és a jelmagyarázat hiánya is hátrányos. A név írásban sincs minden rendben. Migazzivár (Migazzi-várkastély), N.Kövely (Nagy-Kevély), Kőszikla teteje (VöröskőüKőszikla teteje), Monostorsziget (Szigetmonostor) stb. Hiányosak, hibásak a nevek, és a "v.u.á" feliratok (vasútállomás) is zavaróak.

A térképet Hátsek Ignácz rajzolta, a Mohrlüder cég nyomta, a kiadó a Lampel Róbert (Wodianer F. és fiai) cs. és kir. udvari könyvkereskedés az Andrássy út 21. sz. alatt. A térkép nem turistakiadványként jelent meg, tartalma sem felelt meg a turisták követelményeinek. 80 krajcáros árával a hivatalos turistatérképekkel szemben (az ugyanis 45, tagoknak 30 krajcár volt) a kereskedelemben sem lehetett versenyképes.

A hipszometrikus domborzatábrázolás egyébként sem tud a középhegységi vidéken gyökeret verni. Hátsek numkája szinte visszhang nélkül ment feledésbe.


A Dunakanyar első turista térképei
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja

Készítők - Szerzői jogok - Kérdések - Megjegyzések >Megjegyzések >Megjegyzések >Megjegyzések