9. MEGFIGYELÉSEK (GYŰJTÉSEK)

9.1. Lágyszárú növények megfigyelése

Határozó könyvek segítségével történik.

Kezdőknek az egyszerűbb, szín, élőhely, időszak alapján történő rendszerezést ajánljuk (Jávorka -Csapody: Erdő-mező virágai; Csapody I. - Csapody V. - Jávorka T.: Erdő-mező növényei).

A gyakorlottabbak, tanultabbak a rendszertani bélyegek alapján szerkesztett határozókat használhatják (Simon T. - Csapody V.: Kis növényhatározó; Soó R. - Kárpáti Z.: Növényhatározó II. kötet Harasztok - virágos növények).

Mikor egy növényt dokumentálunk, az alábbi adatokat érdemes rögzíteni:

9.2. Fák megfigyelése

A megfigyelés szempontjai lehetnek:

Az élő fa kora megbecsülhető: a talajszinttől 1,5 méter magasságban megmérjük a fa kerületét és osztjuk 2,5 centiméterrel. (A gyors és lassú növekedésű fák esetében ez a számítás nem alkalmazható.)

FAKÉREGMINTÁZAT "GYŰJTÉSE" DÖRZSMÁSOLATTAL

Tiszta (ághely-, moha- és zuzmómentes) fatörzsre papírlapot rögzítünk (rajzszeggel, ragasztószalaggal) és krétával, zsírkrétával besatírozzuk (mint a pénzérmék másolásánál szokás). A gyűjtés helyét, időpontját, a fa nevét ráírjuk.

9.3. "Nyomolvasás"

A nyomkeresés, nyomolvasás nagy gyakorlatot kíván. Ritkán látjuk teljesen épen és élesen a lábak lenyomatát. A legideálisabb felszínek nyomkereséshez a nedves agyag és a friss hóval borított területek.

Leggyakrabban előforduló nyomok


Tőkésréce


Fogoly


Fürj


Vetési varjú


Fácán


Vaddisznó


Szarvas


Őz


Mezei nyúl (baktató nyom)


Üregi nyúl (futó nyom)


Mókus

Róka


Borz


Nyest

GIPSZ LÁBNYOM MINTA

Friss, éles kontúrú jól látható nyom környékét megtisztítjuk. A nyomot karton papírcsíkkal körbekerítjük, két végét gémkapoccsal összefogjuk. A vízzel kevert gipszpor masszát lassan, 5 centiméteres vastagságban a kartongyűrűbe öntjük. 20-30 perc múlva a megkötött gipszöntvényt kis talajráhagyással kiássuk. A teljes száradás után puha kefével megtisztítjuk a talajmaradéktól.

9.4. Madárhangok felismerése

Segítség az azonosításhoz népi hangleírások felhasználásával:

9.5. A gyűjtés eszközei

A hagyományos gyűjtés eszközei lehetnek: nagyító, csipesz, olló, kés, gyűjtő-zacskó, gyűjtődoboz (fém, műanyag), fiola, jegyzetfüzet, írószer, térkép...

A begyűjtött anyag csak pontos adatokkal értékes: hol, mikor, mit gyűjtöttünk?

Fotózáshoz szükséges lehet: vaku derítő lemezzel (meggyűrt alufólia kartonlapon), teleobjektív, közgyűrű, makroelőtét, szűrő, állvány, távkioldó...

Rajzoláshoz szükséges lehet: fekete- és színes ceruza, pasztell kréta, rajztoll, papír (füzet, rajzlap, notesz...), rajztábla, rajzállvány, keményfedelű könyv (mappa).

Hálás, megörökítésre érdemes témák például: a tábor, a táj, sziklalalakzatok, ásványformák, egy növény virágzata, termések, nyomok....

Folytatás: TúrafelszerelésZöld kalandra fel
Túrista ismeretek
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja