Háncs Péter:

III. JELVÉNYSZERZŐ TÚRAMOZGALMAK

A túramozgalmak a természetjárás sajátos eszközei, melyek kettős célt tűztek ki a természetjáró társadalom számára. Feladatuk, hogy folyamatosan késztessenek rendszeres túrázásra és közben teljesítői különféle ismeretekkel is gazdagodjanak. A túramozgalmak teljesítésének elsősorban erkölcsi értéke van és az önbecsülést segíti.

Minden természetjárónak erkölcsi kötelessége megismerni saját hazáját. Ez hozzátartozik az általános műveltséghez is. A túraútvonalak kialakításánál a honismereti jelleg fontos meghatározó tényező. A túramozgalmak ehhez adnak segítséget.

Kettős cél: a rendszeres túratevékenység és honismeret (tájak, védett értékek, történelmi, kulturális, építészeti, néprajzi értékek megismerése).

A túramozgalmak felosztása:

Gyalogos túramozgalmak:

Nemzetközi:

Európai hosszútávú vándorutak mozgalom

Magyarország 1985 őszén csatlakozott az Európai Vándorutak (EWV) Szövetségéhez. 20 európai országot számlál. Hazánkon három útvonal halad át.

Országos jelentőségű túramozgalmak:

Helyi jelentőségű túramozgalmak:

Kerékpáros:

Vizi:

JELVÉNYSZERZŐ TÚRAMOZGALMAK

Bővebb információ és az igazoláshoz szükséges kiadványok a rendező szervezetektől szerezhetők be.

Jelvényszerző túramozgalmak (a listát lásd külön lapon)

Jelen felsorolás után, kedvcsinálóként, kivonatosan közöljük az MTSz egyik legrangosabb túramozgalmának ismertetőjét, amely elindítója volt a túramozgalmaknak. Az Országos Kék Túra (OKT) immár közel fél évszázada szolgálja a természetjárók egyre népesebb táborának sportolási és honismereti igényeit.

A mellékelt térképen nyomonkövethető az OKT útvonala, majd a későbbiekben hozzácsatlakoztatott Dél-Dunántúli Kék Túra (DDK) és az Alföldi Kék (AK) is, melyek jelentős része kapcsolódik a nemzetközi túraútvonalakhoz is (E3, E4, E7). Ennek a három túramozgalomnak az útvonala körbejárja hazánkat, több ezer kilométer hosszan.

A Magyar Televízió mindhárom túramozgalomról filmsorozatot készített, Másfélmillió lépés Magyarországon, ...és még egymillió lépés, és végezetül Kerekek és lépések címmel. Utóbbi két túraútvonal létrehozásában is meghatározó szerepet játszott Rockenbauer Pál rendező csapata és barátai.

Országos Kéktúra - az ismertetőt lásd külön laponA túravezetés általános ismeretei
Túrista ismeretek
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja