Hegymászó, sziklamászó és síalpinista korlátozások a Tátrai Nemzeti Parkban

Az eperjesi Kerületi hivatal 1/1999 számú a Tátrai Nemzeti Park látogatási rendjéről szóló rendeletének 8 számú melléklete:


Hegymászásra, sziklamászásra és síalpinizmusra kijejölt helyek a Tátrai Nemzeti Parkban és e tevékenység szabályozása


Hegymászásra, sziklamászásra és síalpinizmusra kijejölt helyek a Tátrai Nemzeti Parkban
Hegymászó és sziklamászó tevékenység szabályozása
Síalpinizmus szabályozása
A Tátrai Nemzeti Park helyzetjelentése




Hegymászásra, sziklamászásra és síalpinizmusra kijejölt helyek a Tátrai Nemzeti Parkban

  1. A Tátrai Nemzeti Park területén szabadon lehet hegymászó és sziklamászó tevékenységet folytatni a következő helyek kivételével:
    1. Jávor-völgyi-Siroka (Széles-hegy) tömbben a Békás-hegy ÉNy-i orma, Rovinki-völgy, Poduplaszki-Marmota-völgy és a Poduplaszki-völgy zárlatával északról valamint a Nagy-Békás-csúcs - Cseh-tó - Kacsa-völgyi-vízesés - Litvor-tó - Rovátka vonallal délről meghatározott területen. (A korlátozás nem vonatkozik a Cseh-tavi-völgy megközelítésére a Cseh-tavi-patak mentén valamint december 21 és március 20 közötti időszakban a Kis-Molnár tömbjére a Molnár-hágón való lejövetel esetén).
    2. Karó-tavi-völgy minden oldalkatlannal és fallal; a Fekete-tavi-völgy ÉK-i része délről a Jávor-völgyi-Fekete-patak és a Fekete-tavi-tornyok gerince határral. (A korlátozás nem vonatkozik a Jég-völgyre ha oda a Kis-Tar-pataki-völgyből a Jég-völgyi-csorbán át a Fekete-tavi-tornyokat észak felől megkerülve jutunk be).
    3. Bélai-Tátra.
    4. Hunfalvi-gödör, a Nagy-Morgás délkeleti részével.
    5. Blásy-völgy, sziklafalakat beleértve egészen a Gránátfal-padig.
    6. Stólai-völgy (Száraz-völgy) északról az Oszterva-Koncsiszta gerinccel, délről a piros jelzésű Felső-turistaúttal (Magisztrálé) határolva.
    7. Kriván tömbje minden gerincével és környező völggyel (Nefcer-völgy, Katlan-völgy, Rút-szakadék, Hátsó-Handel-völgy, Száraz-völgy), északkelet felől a Hrubo-gerinc valamint kelet felől a Furkota-tornyok és Zerge-hát vonalig. (A korlátozás nem vonatkozik december 21 és március 20 közötti időszakban a Kriván-vállon történő mászásra, ha a beszállást a Furkota-hágón keresztül közelítjük meg).
    8. Nyugati-Tátra (Liptói-Tátra) összes természetvédelmi területe.
  2. Síalpinizmusra kijelölt útvonalak:
    1. Nagy-Tar-pataki-völgy a Hosszú-tavi-háztól a Metélőhagymás-tavak katlanán a Vörös-torony-hágóba, innen a Kis-Tar-pataki-völgybe lévő Téry-házhoz, tovább a Macska-torony alatt a Téry-horhoson és a Nagy-Papirusz-völgyön keresztül a Zöld-tavi-házig.
    2. Mlinica-völgy (Malom-pataki-völgy) Fátyol-vízeséstől a Szoliszkó-nyeregig és ugyanezen az útvonalon vissza, esetleg a nyereg átlépésével lefelé a Szoliszkó-menedékházig, majd onnan a lesiklópályán lefelé.
    3. Zsiari-menedékháztól kiindulva a Zsiari-völgyben a Nagy- és a Kis-Zavrat.
    4. Vápenyica - Cservenyec - Babki - Nagy-Kopa - Priehyba-nyereg.
    5. Szpálena-völgy.
    6. Szpálena-lesiklópálya - Szalatin-völgy.



Hegymászó és sziklamászó tevékenység szabályozása


  1. Hegymászó tevékenységet csak a nemzeti hegymászó szövetségekben tömörült hegymászók végezhetnek.
  2. A hegymászók bejuthatnak a magashegyi terepre letérve a jelzett turistaútról vagy tanösvényről illetve használhatják ezeket az időszakos korlátozások idején is de csak II. vagy magasabb nehézségi fokozatú hegymászóút beszállásához és úgy, hogy a választott út természetvédelmi szempontból a lehető legkíméletesebb. Önálló célként kitűzhető II. nehézségi fokozatú vagy nehezebb gerinctúra is kivéve a Kopa-hágó - Fehér-tavi-csúcs és a Magy-Morgás-hágó - Késmárki-csúcs gerincszakaszokat. I. és II. nehézségi fokozatú túrák nyári időszakban csak szükség esetén és lejövetelre engedélyezettek, valamint téli időszakban december 21. - március 20. között mindkét irányban, ha a terepen téli hegymászó kiképzés folyik.
  3. A hegymászók kötelesek maguknál tartani nemzeti szövetségük által kiadott érvényes igazolványányukat és kérésre a terepen a természetvédelmi hatóságok munkatársainak, a Tátrai Nemzeti Park természetvédelmi őrséggel megbízott munkatársainak valamit természetvédelmi őröknek bemutatni. Hegymászó tanfolyamon résztvevő kezdő hegymászókat, ha még nem rendelkeznek ilyen igazolvánnyal, hegymászó oktató kísérje.
  4. Szálláshelyen kívüli éjszakázás nem engedélyezett. Szervezett hegymászócsoportoknak rendelkezésre a poduplaszki-völgyi hegymászó táborozóhely, amely teljesítmény-orientált hegymászótevékenységnek van fenntartva, tehát nem a nagyközönségnek. Igényesebb többnapos túrákat (pl. a főgerinc téli bejárását, stb.) előre jelenteni kell a Tátrai Nemzeti Park igazgatóságának.
  5. Túrára induló hegymászók kötelesek a szálláshely vagy a táborozóhely túrakönyvébe bejegyezni a tervezett túra irányát és célját. Ha megadják a visszatérés várható időpontját is, akkor ezen időpont 6 órával történő meghaladása egyben a hegyi mentőszolgálat felé beavatkozási kérelmet is jelent. Szervezett utaknál a túravezető a visszatérés tervezett időpontja elmúlásakor köteles a túra további résztvevőivel a hiányzó kötélcsapat keresésére indulni.
  6. Az 1-5 pontokban felsoroltak értelemszerűen a sziklamászásra is érvényesek.



Síalpinizmus szabályozása


  1. Síalpinista tevékenységet csak a nemzeti hegymászó szövetségekben tömörült hegymászók (továbbiakban síalpinisták) végezhetnek.
  2. A síalpinista bejuthat a magashegyi terepre letérve a jelzett turistaútról vagy tanösvényről illetve használhatják a ezeket az időszakos korlátozások idején is de csak a túra kiindulópontja elérése érdekében. A síalpinista tevékenység engedélyezett december 21 - április 15 között, kedvező hóviszonyok esetében és akkor, ha nem volt bejelentett lavinaveszély.
  3. Egy területen naponta maximum 30 síalpinista tevékenykedhet.
  4. A túrára induló síalpinista megfelelő módszerrel (személyesen, telefonon, rádióadóval) köteles legkésőbb a túra kezdetének napján tervezett túráját a Tatrai Nemzeti Park igazgatóságának bejelenteni. A bejelentésnek tartalmaznia kell nevét valamit a túra útvonalát és időjárásfüggő lehetséges változatát, valamint meg kell bizonyosodnia arról, hogy a 3. pontban megadott korlátot nem lépte-e át.
  5. A síalpinista köteles magánál tartani nemzeti szövetsége által kiadott érvényes igazolványányát és kérésre a terepen a természetvédelmi hatóságok munkatársainak, a Tátrai Nemzeti Park természetvédelmi őrséggel megbízott munkatársainak valamit természetvédelmi őröknek bemutatni.