"Aki a mának él, füvet vet,
aki a jövőnek, fát ültet."

(Majer Antal)

Tubesi kilátó

TUBES-JUVE KUPA

tájékozódási túraverseny
Pécs - Mecsek
1996. szeptember 28.

A verseny célja:

 1. Túrázás, versenyzés közben a tájékozódási képesség fjlesztése, a Mecsek-hegység szépségeinek megismerése.
 2. Az 1995. évben megkezdett tubesi kilátótorony felépítésének támogatása. Az új torony a Mecsek-hegység színfoltja lehey a pécsi parkerdő legmagasabb pontján, és szolgálhat minden természetet és kirándulást szeretőt.

A Baranya Megyei és Pécs Városi Természetbarát Szövetség az új kilátó felépítése céljából létrehozott alapítványhoz kíván csatlakozni a Tubes-Juve Kupa Tájékozódási túraverseny megrendezésével. Nevezési díjként résztvevőnként minimum 150 Ft-ot kérünk. A nevezési díjakból befolyt összeget az új tubesi kilátó építésére létrehozott számlára kívánjuk befizetni.

Aki nem kíván vagy nem tud a versenyen részt venni, de támogatni akarja az alapítványt, az a felajánlott pénzösszeget az MNB 11731001-20117579 számú számlájára fizetheti be.

A verseny helye és ideje:

1996. szeptember 28.

Rajt és cél: REMETERÉT esőház (Mecsek hegység).
Elérhető a Pécs - Abaligeti úton.
Az első rajt 7.30 órakor, az utolsó rajt 10.00 órakor lesz.
A rajt eléréséről és a hazajutásról minden csapat maga gondoskodik.

Rendező:

Baranya Megyei és Pécs Városi Természetbarát Szövetség.

Versenybizottság:

  Elnök:

  Baronek Jenő, Balogh István

  Elnökhelyettes:

  Márton Zoltán, Rónoki Eszter

  Pályakitűző:

  Márton Zoltán

  Értékelő bíró:

  dr. Lakatosné Novotny Sarolta

  Ellenőrző bíró:

  Benczes Gábor

  Titkár:

  Szilágyi Tiborné

  Reklám-propaganda:

  Kovács Szabó János

A verseny formája és kategóriái:

Bontott távű, kötött menetsebességű, felső, közép- és alapfokú egyfordulós, nappali természetjáró, tájékozódási túraverseny.

A kategória:

I. felsőfokú (2-4 fő) tájfutótérképen, tájékozódási feladatokkal nehezített verseny (tájékozódási felkészültség szükséges), 50 év alatti versenyzők részére.

A/50 kategória:

I. felsőfokú (2-4 fős csapatok és egyedül indulók) tájfutótérképen, 50 év feletti versenyzők részére. Elméleti feladatokat csak holtverseny esetén kell megoldani.

B kategória:

II. középfokú (2-4 fő), tájfutótérképen, kevés tájékozódási feladattal nehezítve. Elméleti feladatot csak holtverseny esetén kell megoldani.

C kategória:

III. alapfokú (2-4 fő), turistatérképen, útvonalleírással segített, bontott távú verseny, az időmérő állomások között kötött idővel (nagyon kevés tájékozódási tudás szükséges) + elméleti kérdések.

A verseny díjazása:

Minden kategória első helyezett csapatai egy évig őrzik a vándorserleget, az I-III. helyezést elért csapatok oklevél díjazásban részesülnek.
Az A, A/50, B és C kategóriák I. helyezett csapata a JUVE UTAZÁSI IRODA által szervezett kétnapos ausztriai kirándulást nyeri.

Fontosabb szabályok:

Az ellenőrző pontokat a számozás sorrendjében kell érinteni.Az A, A/50 és B kategóriákban álbójákat is lehelyezünk a területen. A pontok közötti menetidő részben megadott, részben számítandó. Az időmérő állomások titkosak. Az időmérő állomások közötti menetidő kötött, minden perc késés vagy sietés +1 hibapont büntetést von maga után. A menetidő kiszámításánál 4 km/óra sebességgel kell számolni, 10 méter szintemelkedésenként +1 perccel növekedik a menetidő. Időmérő állomás kihagyáasa 200 hibapont, ellenőrző pont kihagyása 100 hibapont, tévesztőbója jelölése 50 hibapont. Az időmérő állomásokon csapatonként 5-5 perc pihenőidő kérhető. Minden tájékozódási adat ÉK-i rendszerű 360 fokos tájolóra van megadva.
Az A/50-es kategória menetidejének kiszámításánál 3 km/óra sebességgel számolunk. Más szabályok megegyeznek a többi kategóriával.

A versenyen való induláshoz sportorvosi engedély nem szükséges, mindenki saját felelősségére indul! Kártérítés a rendezőségtől semmilyen címen nem igényelhető!

Kötelező felszerelés:

A, A/50 és B kategóriában: tájoló (ÉK-i rendszerű 360 fokos legyen). íróeszköz, körző, vonalzó, óra, elsősegélycsomag.
C kategóriában: Mecsek turistatérkép, tájoló, óra, elsősegélycsomag, íróeszköz.

Ajánlott irodalom:

Halász Miklós: Tereptan és térképismeret, 1987;
A Mecsek természetjáró kalauza, 1995.

Nevezés:

A nevezéseket 1996. szeptember 17-ig az alábbi címre kérjük: Baronek Jenő, 7632 Pécs, Berek u. 7. A versennyel kapcsolatos felvilágosítás kérhető a délutáni órákban az alábbi telefonszámon: 72/449-651. A nevezési díjakat a verseny helyszínén, indulás előtt kérjük befizetni. A nevezési díjakból befolyt összeget a rendezőség a Tubes Kilátó Alapítvány számlájára fizeti be. A verseny jó előkészítése érdekében kérjük a nevezési határidő betartását! Tisztelettel várunk minden természetet, túrázást kedvelő csapatot, családok, házaspárok indulását is várjuk az ODK-k, sportkörök, szakosztályok mellett!

Pécs, 1996. július

VERSENYRENDEZŐSÉGAz 1996. évi kupavédők:

A kategória: KINIZSi SE, Szabadegyháza Horváth T. Róbert, Horváth T. Csaba
A/50 kategória: BAUXITKUTATÓ TSE, Balatonalmádi Knauer József, Gellai Mária, Gáspár Jánosné
B kategória: KELA WEHRWOLF, Pécs Kadinger Imre, Vass Andi, Burda Zsuzsanna, Bognár Eszter, Pár Marika
C kategória: LENDÜLET, Pécs Csák Alán, Nagy Márta, Csendes Zsuzsanna, Balázsi ÁgnesAz 1997. évi eredményeket lásd a Mecsek Híradó cikkében.


Események 1996. szeptember
Részletes kiírások
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Szövetség honlapja Szövetség honlapja Szövetség honlapja