Az Ifjusági Turizmusért Alapítvány

Ripszám Henrik Tájékozódási Hétvége

 

Alapítványunk már három alkalommal rendezte meg a Közép-Mecsekben a tájékozódási hétvégét. A sportrendezvény központja minden alkalommal a Lóri kulcsosház volt, s innen indulva próbálhatták ki tájékozódási képességüket a résztvevő versenyzők.

A hétvége célja:

Ezeken a rendezvényeken kezdő kategóriákat is meghirdetünk, hiszen szeretnénk, ha minél többen résztvennének. Fő célunk nem a "profi" sportversenyek rendezése, hanem elsősorban az, hogy minél több fiatal kimozduljon a zárt városi életéből, kimenjen a szabad természetbe, s annak szépségeit megismerve kellemesen töltsön el egy-egy hétvégét. Célunk, hogy az ország minden részéről ideérkező versenyzőknek magas színvonalú versenyeket biztosítsunk. Szeretnénk, ha a fiatalok megismernék e sportágakat, megkedvelnék azokat, s máskor is kijönnének a szabadba. E rendezvények jó alkalmat adnak arra, hogy a heti stressz okozta idegi fáradtságot kipihenjék egy kis aktív mozgással.

A versenyek lebonyolítása

A hétvége több, különböző tájékozódási versenyt ölel magába. Ez lehetőséget nyújt arra is, hogy aki eljött e rendezvénysorozatra, ne csak a saját versenyágába induljon, hanem esetleg kezdő kategóriába más sportágat is kipróbáljon.

Tájékozódási túraversenyek

Nappali és éjszakai túraversenyeket rendezünk kezdő és haladó kategóriában.

A versenyzők fénymásolt fekete-fehér turista térképet vagy színes tájfutótérképet kapnak, melyen piros körrel vannak bejelölve az érintendő pontok - sorszámozással. Az érintendő objektum a kör közepe. A pontokat növekvő számsorrendben a megadott vagy a kiszámítandó idő alatt kell megkeresni és az ott levő szúróbélyegzővel igazolni az áthaladást. A menetidőt a nappali túraversenyen 4 km/óra sebességgel és 10 méter szintemelkedésenként +1 perccel számolták ki, illetve kell kiszámítani. Az éjszakai túraversenyen 3 km/óra sebességgel és 10 méter szintemelkedésenként +1 perccel kell kiszámolni a menetidőt. A szinteket a térképről kell leolvasni mindkét versenyen. A megadott menetidőtől való eltérés percenként 2 hibapontot jelent. A menetidő betartását néhány helyen ellenőrizzük. Minden kihagyott érintendő pont 100 hibapontot jelent. A versenyt a legkevesebb hibaponttal rendelkező csapat nyeri.

Tájékozódási futás és tájékozódási kerékpározás

A tájékozódási futást nappali és éjszakai versenyként is megrendezzük, a kerékpározást természetesen csak nappali versennyel. Mindkét versenyen vannak alapfokú, szalagozott pályák a kezdők részére, illetve haladóknak nehezebb pályák.

A versenyzők a futásnál színes tájfutótérképet, a kerékpározásnál túristatérképet kapnak, melyen piros körrel vannak bejelölve az érintendő pontok. A pontokat emelkedő számsorrendben a lehető legrövidebb idő alatt kell érinteni és az áthaladást az ott található szúróbélyegzővel igazolni. Az érintendő objektum a kör közepe. A versenyt az nyeri, aki a legtöbb pontot érinti a legrövidebb idő alatt.

A tájékozódási futás megszervezéséhez és lebonyolításához a PMSC Természetbarát Szakosztálya nyújtott segítséget.

Rádiós tájfutás

Természet és technika egy sportágba ötvözve, régebbi becenevén a "rókavadászat". A sportág lényege, hogy a terepen rádióadók vannak elrejtve (5), melyek percenként jeleket sugároznak. A sportoló készülékével beméri ezeket az adókat, a hangerő és az irány alapján hozzávetőlegesen elhelyezi őket a térképen és a logikája szerinti sorrendben megkeresi az adókat. A pontérintést általában szúróbélyegzővel igazolja a versenyzőkartonján. A gyors döntésen kívül fontos még a futógyorsaság, hiszen erejének beosztására állandóan ügyelnie kell. Lényeges előnyt jelent, ha az adó üzemelésének periódusát el tudja csípni. Ha ez nem sikerült, 5 percet "pihenhet" az újabb adásig.

A versenyre bemutató jelleggel került sor 1995-ben, hiszen Magyarországon a sportolók száma e sportágban jelenleg igen alacsony, pedig világraszóló eredményeink vannak. Egyéniben és csapatban is számos világbajnokunk van, pl. 1994. őszén Svédországban lett világbajnok a felnőtt női csapat, továbbá az "öregfiúk".

E versenyszám szervezői és lebonyolítói a budapesti APEX Optimista SE versenyzői voltak.

A tájékozódási hétvégét ebben az évben is szeretnénk megrendezni 1997. június első hétvégéjén. Ebben az évben kb. 100-150 fiatal részvételére számítunk. Az eddigi aránylag kevés létszám oka az október végi, kedvezőtlen időjárás volt, ezért versenyünket áthelyeztük június elejére, mely az országos versenyprogramban is szerepel. Reméljük szép időben, jó levegőn sok fiatal fogja eltölteni velünk ezt a hétvégét.Az Ifjusági Turizmusért Alapítvány bemutatása
Részletes kiírások
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja