Gyenes Péter:

Nyár, újra nyár

Tudósításaim zömét - remélem - újfent a Dunántúl nyugati fertályáról küldhetem. Az első időszak mindig a tervezésé. Ami a kerékpártúrákat illeti, nagy segítséget nyújt a Cartographia 250.000-es autósatlasza. Sajnos a kistelepülések nacionáléját nem tartalmazza, így azt a régi 360.000-es kiadásból vagyok kénytelen tanulmányozni. Ugyanakkor a fontosabb földutakat és erdészeti kövesutakat remekül ábrázolja. A műemlékek és látnivalók pontos - névszerinti - feltüntetése szintén pozitívumként értékelhető.

Terveztem egy Sümeg - Csabrendek - Dabosi-romok - Hegyesd - Mindszentkálla - Kékút - Kővágóörs - Révfülöp kerékpárút megtételét. Részint erdészeti utak nyomvonalát a Balaton illetve a Déli-Bakony turistatérképekből "montíroztam" össze. Ugyanakkor a Szentistváncsabi, Alcsabi, Dabosi, Hertelendi és Mindszetkállai templom, illetve kastély-romok felkeresése a fő célom. Az Agártető északi erdőségeiben rejtőző Hertelendy kastélyrom hatalmas maradványát megleltem, a közelebbre rajzolt Dabosi templomrom helyén csak bozót és csalán volt. Ha van olyan turistatársam, aki tud erről valamit, vagy járt ott, kérem, hogy írja meg. Egy régi útikönyv fotója szerint ugyanis tekintélyes romokról van szó.

Lassan sűrűsödnek a balatoni hajójáratok, melyeken a drótszamarat egy útra 250, retúrban 350 forintért szállítják, távolságtól függetlenül. A személyszállítási tarifák is emelkedtek, szokás szerint...

Egyébiránt folyamatosan újítják fel a kikötőket. Földvár után a boglári is díszburkolatot, virágágyásokat kapott. igencsak csinosan néz ki, bár a régi jegenyesorból csak két példány maradt. Több árnyas fa is eltűnt, így a hőségben várakozók igencsak eltikkadnak majd, mire beszállítják őket...

Györökön is felújítják a kikötőt, de a kiöregedett hajóparkra nem tudom mikor lesz pénz. A néhány szépen felújított régi balatoni hajó (Kelén, Helka, Csobánc, Tünde, Csongor) jórészt emelt tarifával "nosztalgiázik", de a többi ócska járgány már csak szenved, utasával együtt. Amikor a nyugat-európai tavak felújított hajó matuzsálemekkel büszkélkednek, csak sóhajtozni tudok. Merthogy újakat venni már igen csak költséges dolog. A Jókai elrozsdállt teteme tán még mindig a Szanazugban várja sorsa beteljesülését?

A Sió és a Szigliget - igaz más néven - még mindig a pesti Duna-korzó alatt tétlenkedik. Ez van. És akkor még nem beszéltem az 1950-es években szétbontott Kisfaludyról, mely nem azonos az 1846-ban vízrebocsátott lapátkerekes elődjével.

Hiába no! Még mindig gazdag ország vagyunk...

Soros túrámra is szép számú csoport érkezett Balatonboglárra. Busszal a rendkívül szép természeti környezetben megbúvó Kisberénybe utaztunk. Az Észak-Somogy turistatérkép segítségével - jelzetlen ösvényeken - túráztunk Lelléig. Sajnos a térképen szereplő erdei utak itt-ott azonosíthatatlanok voltak, a valóságban pedig sok helyütt alig járhatóak. Így a párás melegben megtett cirka 26 km a csapat egy részét erősen igénybe vette. Pedig a Kis-hegyi Parkerdőig húzódó gerincvonulat nagyon szép erdős táj. Amint azt szárszó közelében is tervezik, errefelé is felfesthetnének legalább egy turistajelzést.

Ehelyett megvalósulni látszik az M7 autópályának egy - a lakósság körében is ellenállást keltő - új szakasza. A tervek szerint a Rád-pusztai templomrom, a Szemesi-berek s a Kis-hegy is áldozatául esne a "civilizáció" újabb rohamának. Erről jut eszembe a sárga RTV újságban hétről-hétre meginterjúvolnak neves színészeket. Egyik kérdés, hogy "természetvédő-e, vagy lelkiismeretfurdalásos autós?"

A válaszok kétségbeejtően nagyolják a témát. Többségük részéről az "ólommentes benzint használok"-kal meg is van védve a mundér.


Természetbarát Híradó 88. szám, 1999. július-augusztus
Kerékpáros információk
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja >A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja