NEM-HEGYMÁSZÓK HEGYMÁSZÓKRÓL

(Ivan Bajo)

MOTTÓ: a hegyre mászni értelmetlen, ha a hegy oly meredek...
Dusan Grun
(táncdalénekes)

Mint hegymászó, az embereket két csoportba osztom, hegymászókra és nem hegymászókra (az előbbiekből valamivel kevesebb van). Mint hegymászó pszichológust ugyanis érdekelt, hogy hogyan néz a hegymászásra egy nem hegymászó, férfi vagy nő, öreg vagy fiatal, váltókezelő és akadémikus. Olyan messzire mentem, hogy egy vélemény-szondát készítettem.

Véletlenül kiválasztot embereknek - nem hegymászóknak - Szlovákiában kérdőívet küldtem ki egy kérdéssel: Mit gondolnak a hegymászásról és a hegymászókról? És az eredmény? Száz személynek küldtünk ki kérdőívet. Hatvankilenc kérdőív érkezett vissza, ebből 66 volt negatív, és 3 pozitív válasz.

És most térjünk rá a válaszokra. Némelyik rövid, velős volt, másik hosszabb, obszcén káromkodásokkal a kérdőív küldőjét illetően. Ezeknek az utóbbiaknak csak a tartalmát vontam ki, a válasz lényegét, a nézetüket a hegymászásról vagy a hegymászókról. A válaszokat nem kommentálom, nem analizálom - önökre hagyom, barátaim, hegymászók, olvassátok és sírjatok.

A hegymászás szamárság, és a hegymászók szamarak.

Gejza Galvanek kéményseprő, Senica nad Hornadom

Már többször láttam hegymászókat a televízióban, és népes családommal arra a megingathatatlan meggyőződésre jutottam, hogy ezek az emberek csak ütődöttek lehetnek.

Mikulás Sós szőlősgazda, Dolné Motolice

Úgy tűnik, hogy néhány embernek túl sok az energiája, ha hajlandó és képes napokon és heteken keresztül csámborogni a tátrai és más sziklákon. Mi lenne, ha megnéznénk, hogy mennyi energiát adnak ki magukból a munkájuk során?! Ezután talán nem csodálkoznánk, hogy a gazdaságunk néha-néha megakad.

Milan Bakk ellenőr, Svistovo 22

Ismerek sokkal kellemesebb, kényelmesebb és olcsóbb módszert arra, hogy hogyan rongáljuk meg az egészséges szervezetet.

Dr. Arnost Goldberger az orvostudomonyok doktora, Velke Ketasice 196/m

Zavarni a hegyi szolgálatot, a gondnokokat, a rendőrséget, lavinakutyákat, és mit tudom én, még kit, a hegyeken és völgyeken keresztül, a maguk földi maradványaival, tekintet nélkül az időjárásra. Nem volna a társadalom számára figyelmesebb és humánusabb, és maguk, hegymászók számára kényelmesebb és méltóságteljesebb feketébe öltözni, írni egy érthető végrendeletet, inni egy utolsót, és megereszteni a gázt?

Jaroslav Eszterházy temetőszolga, pozsonyi üdültetési szolgálat

Meg kellene szüntetni, hogy be legyen tilttva!!! Mik voltak neki szülei, ha engedtek neki mászni. Arrestálni kellene őt magukkal együtt!

Elemer F. Kerekes káplános, Biele Rosolovce 97

Egészében véve nincs ellenvetésem a hegymászók ellen, csak úgy eszembe jutott, hogy legjobb volna őket egy tehervonatra tenni, és egy-két évre bányába vagy a határra küldeni, hogy hasznosítsák az erejüket és megtartsák jó kondíciójukat társadalmilag hasznos munkában.

Michal Krasak bányász, Mokrohrad 212

Azt se bánnám, ha hegymászó lenne a férjem, mert normális férfival biztosan unatkoznék.

Klotilda Beatova diák, Kassa

Én aztán megkergetném, az istenit, őket. Ezek a majmocskák szépecskén masíroznának. Mászni természetesen mászhatnának, ezt akár naponta többször is lehetővé tenném - csakhogy vízszintes helyzetben, a frissen szántott tavaszi nedvességtől illatozó mezőkön.

Alois Edelmord alhadnagy, CSLA 77386/F

Hogy mi a véleményem a hegymászásról? Elmegy. Van itt éppen két hegymászónk. Aranyos fiúk! Az utolsó hetekben egy expedíciót szerveztek Dobogókőre. Engem is bevettek a tervükbe, mint magashegyi serpát. Már kétszer megpróbáltak kidobni engem a negyedik emeleti ablakból, mert úgymond az expedíció indulásáig feltétlenül meg kell tanulnom esni. Erőnek erejével a nyakamra bekötőcsomót akartak kötni, állítólag ezt az alapvető csomót ismernem kell. Az osztályon gyűjtik az expedíció élelmiszerét. Az ágyakon, az ágyak alatt, a mosdóban, a lavórban, egyszerűen mindenhol mustáros palacsintát lehet találni. A felkészülés keretében már harmadik napja a tetőn bivakolnak, a kéményhez kikötve. A palacsintákat a fehérneműs kosárban húzzák fel. Én ugyan otthagynám őket akár karácsonyig is, de ma felhúzták és kikötötték a főnővért is, és a kéményre a következő jelszót irták: "A szebb, örömteljesebb bivakokért!" Így hát épp a tűzoltókat hívom, hogy szedjék le őket. De mondom, aranyos fiúk ezek a hegymászók.

Dr.Bernard Leopold Mihula, ideggyógyintézeti főorvos

Ha az én mókuskám erre adná magát, akkor széttaposnám a beleit. Egy felelős családfő ilyen marhaságokat nem tehet. Amilyen, hát olyan. Ha félrelép, hát félrelép. Ha iszik, hát iszik. De kaparódzni sehol és soha nem fog.

Ruzenka Pupatkova háziasszony, Laskova 2295.

A hegymászás lehet, hogy szép dolog, nem tudom, de azt biztosan tudom, hogy a hegymászók elviselhetetlen emberek. Jön belőlük vagy húsz a házba, mindent maguk főznek, nálam csak cigarettát és sört vásárolnak. A borostás, nem túlságosan lélekemelő pofájuk és lerongyolódott kinézetük nem egy vendégemet rémítette már meg. Nagy előszeretettel szórakoznak a normális, illemtudó vendégek, sőt, a deviza-vendégek rovására. Semmilyen haszon nics belőlük, csak a disznóság, amit a bakancsaikon az étterembe behordanak. Ezért javaslom, hogy tiltsák meg a hegymászók elszállásolását a túristaházakban, és hegyi szállodákban, morális, esztétikai, akkumulációs okokból.

Felix Mária Tatransky gondnok, Bal-Tátrafüred

Viszonyom a hegymászókhoz pozitív. A Magas-Tátrában az idei üdülésem során megismertem néhány hegymászót és hegyivezetőt, és kijelenthetem, hogy mindnyájan erős, kitartó és technikailag nagyon jól felszerelt sportolók.

Éva Mária Volna hajadon, rajzolónő Komárom

A hegymászók azok, akiknek más munkájuk nincs, csak sziklákon csimpaszkodnak, és nyakukat törik. Én hegymászó sose voltam és sose leszek, amíg élek, és nem is bánom meg, mert rendes ember ilyen hülyeségekbe nem bocsátkozik bele. Csak próbálja meg a fiam. Összetöröm a bordáit.

Ambróz Muftovic erdész, Velke Gasparice 43

Miért nem hagynak békén? Az utóbbi időkben a következő kérdőíveket töltöttem ki:
l, Tenyésztek-e egzotikus állatokat, és milyeneket. Megírtam nekik, hogy igen - négyfarkú hidromandrilt, ötméteres anakondát, és három pici, aranyos loch ness-i szörnyecskét.
2, Hány ikernek vagy hármasikernek vagyok az anyja. Agglegény vagyok, és megírtam nekik, hogy egyik évben sem adom hatosikrek alatt, hogy a szülés az én hobbym.
3, Hogy van-e a lakásban fogyasztóm, és milyen. Megírtam, hogy van egy - elektronikus kérdőív - kitöltőm. És most a hegymászás!
Röviden válaszolok: marhaság!!!

Rene Valaska mozdonyvezető, Martinova Vés fűtőház

Többek közt hazudnak! A lanovkánál dolgozom. A múltkor a rendes embereken kívül két hegymászó is felszállt. Alighogy elindultunk, egymásközt fennhangon beszéltek egy valamilyen, természetesen kitalált alpesi tragédiáról, ahol állítólag a felvonónak kiesett az alja, és csak azok menekültek meg, akik éppen a kapaszkodót fogták. Természetesen a lanovkánk utasai között verekedés tört ki a fogantyúkért, egész úton görcsösen kapaszkodtak, majd gyalog jöttek le.

Jan K. Kiss lanovka-kezelő, Mokosovce nad Bystrou

Utoljára hagytam a legpozitívabb véleményt, a Pozsonyi Komensky Egyetem Buandi diákjának véleményét, aki szó szerint ezt írja: Thung-te foi, beg-la te swri goi, mguyen ye tosha muf nla-hi, soi bchen-do, eeeechor sa lienn, thigo sem-tam, patha fui-fui kho pwxhri te lebggo tog e toi thachui mbo g-fő thigud-bes,

S. K.

A további 52 válasz azon szavak kihagyása után, amelyek a nyomdafestéket nem tűrik, nagyjából így néz ki:

Tisztelt !

A hegymászás egy ................. ........ ................. ........... ......... ......... ............. ..... ........ .............. ............... ............... ...... ......... ... ...... ............ ........... ......... .. .......... ................... ......... .... .....

Jozef Koss borbély, Jelenovce 29

Hát, akkor ahogy fentebb megegyeztünk, kommentár nélkül.

(Poprádi tó, edzőoktatás, 1964)


Mosoly a kötélen - tartalomjegyzék
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Készítők - Szerzői jogok - Kérdések - Megjegyzések