MECSEK HÍRADÓ60. szám 1998. június-augusztus

Új helyen a Baranya megyei és a Pécs
   városi Természetbarát Szövetség
Mecsek 50 teljesítménytúra
Vetélkedő a Madarak és Fák napján
Mecsek-Tikkurila Kupa
Autóbuszos kirándulás Gyulajra
Hírek
Rendezvények
Nyílt túrák

-----

ÚJ HELYEN A BARANYA MEGYEI ÉS A PÉCS VÁROSI TERMÉSZETBARÁT SZÖVETSÉG!

A Baranya Megyei Közgyűlés épületéből az ott elhelyezett szervezeteknek ki kell költözni, az épületben más intézmény fog működni. A Baranya Megyei és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség új címe: 7621 Pécs, János u. 22. Levélcím: 7601 Pécs, Pf. 174. A telefon és telefax számok változatlanok. 1998. június 9-től már az új helyen várjuk a keddi ügyeleti időben a természetjárókat.

-----

"MECSEK 50"

Az időjárás idén nem kedvezett a május 2-án megrendezett "Mecsek" teljesítménytúráknak. A reggeli rajttól kezdve egész délelőtt esett az eső, így az előző évekhez képest kevesebb induló volt, főleg a 15 km-es távon.

A túra rendezése - új rendezőgárdával - ismét kifogástalan volt. Az új útvonalvezetés is változatossá tette a túrát, bár a Pécsvárad - Zengővárkony közötti útszakaszon, valamint a Legénysírhoz vezető emelkedőn "dagasztandó" sár mennyisége még az edzett teljesítménytúrázóknak is ráncokat varázsolt az arcára. A sár az eső elálltával is megmaradt, de Óbánya táján járva már kisütött a nap, így a túra további szakaszát már napsütésben, vidámabb lélekkel lehetett "dagasztani". A vége felé néhol már egész jó, felszikkadt terepen is gyalogolhattunk. A célban aztán a szokásos vendéglátásban volt részünk, s végül is - a sok sár ellenére - szép emlékként kerül be az idei "Mecsek 50" a túraélmények tárházába. Köszönjük Lakatosné Novotny Sarolta főrendezőnek és gárdájának a kiváló rendezést, és a Kárászi Erdészetnek a zobáki táborhelyet.

A Mecsek 50-en 130-an indultak (a távot 125-en teljesítették); Mecsek 30: 103 (102); Mecsek 15: 46 (46).

Strasser Péter

-----

A Pécs Városi Természetbarát Szövetség május 9-én - immár harmadik alkalommal - rendezett a Madarak és Fák Napja alkalmából vetélkedővel egybekötött túrát általános iskolások részére. Idén a Hősök tere - Tripammerfa - Pécsbánya útvonalon vezetett a túra, melynek során hat állomáson kellett a résztvevő csapatoknak feladatlapokat megoldaniuk a Mecsek állat- és növényvilágáról, a védett természeti értékekről. Az időjárás jó volt, a túra kiírását is elküldtük mindegyik pécsi általános iskolának, sajnos mindezek ellenére csak öt iskolából (Apáczai Nevelési Központ 2. sz. Általános Iskola, Árpád fejedelem Gimnázium és Általános Iskola, Bánki Donát úti Általános Iskola, Mezőszél úti Általános Iskola, Rácvárosi Általános Iskola) vettek részt a versenyen, 14 csapattal. A győztes (1-3. helyezett) csapatok oklevelet, és a csapattagok jutalomként könyvutalványt nyertek.

Eredmények: 1. Csiszi Csuszi Csiga Csapat (Bánki D. u. Ált. Isk.; Lázár Veronika - Czirják Zsanett - Rodek Ágnes); 2. holtversenyben: Duncan (Árpád fejedelem Gimn. és Ált. Isk.; Apró Péter - Fellegvári András - Fülöp Krisztián - Gergics Tamás - Gothár Norbert - Karácsondi Zoltán) és Bici-Buci-Bacilusok (Bánki D. u. Ált. Isk.; Makk István - Strasser Éva); 3. Négy kicsi törpe (Bánki D. u. Ált. Isk.; Czett Andor - Borbás Mátyás - Papp Gábor - Rusznyák András).
Strasser Péter
rendező

-----

Mecsek-Tikkurila Kupa

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is a Fehérkúti turistaháznál rendeztük meg a Mecsek-Tikkurila Kupa turisztikai akadályversenyt. Két kategóriában versenyeztek a 4-6 fős csapatok. Az elméleti kérdéseket támogatóink - Tikkurila Festékbolt, Állami Erdészeti Szolgálat - segítségével állítottuk össze. Természetesen ügyességi feladatok is - hullahopp karikázás, dárdavetés, gólyalábon járás - vártak a résztvevőkre. Ezenkívül néhol a kidőlt fák kikerülése is komoly ügyességet igényelt. Köszönjük a támogatást a rendezvény fővédnökének, Spiesz Orsolyának, a Karakter Bau Kft. ügyvezető igazgatójának.

Eredmények:

Általános iskola kategória: 1. Kaposvár, Béke u. Általános Iskola - csv. Nagy András, 2. Abaligeti Általános Iskola - csv. Lakatos Szilárd, 3. Kaposvár, Béke u. Általános Iskola - csv. Radics Márk

F kategória: 1. Kaposvár TTE - csv. Molnár Bence, 2. Kaposvár TTE - csv. Kósa Eszter,
3. Abaliget - csv. Tóth Bertalan.
Papp Csaba
Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség

-----

AUTÓBUSZOS KIRÁNDULÁS GYULAJRA

A Túravezetők Klubja május 16-án rendezte meg szokásos autóbuszos kirándulását. Kb. három órát sétáltunk a gyulaji vadrezervátumban, ahol nagyon sok dámvadat láttunk, sajnos, nagy lapát agancsaik nem voltak. Ezután felmentünk a tamási kilátóhoz, majd megnéztük a csicsói kegytemplomot, végül a lengyeli arborétumban gyönyörködtünk. Különösen szépek voltak a virágzó tulipánfák. Túravezetőnk Dománszky Zoltán volt, aki sok érdekességet mesélt a tájról és a településekről. A túrán mindenki jól érezte magát, szerencsére az eső sem esett, csak hűvös szél fújt.

Lakatosné Novotny Sarolta

-----

HÍREK

RENDEZVÉNYEK

NYÍLT TÚRÁK

A Komlói Bányász Természetjáró Szakosztályának nyílt túrái, komlói kiindulással:

A Mecsek Híradó következő száma szeptember 1-jén jelenik meg.

-----

Mecsek Híradó. A Baranya Megyei és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti az elnökség. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-ig kérjük a szövetséghez eljuttatni. (7621 Pécs, János u. 22. Telefon: (72) 310-226; fax: (72) 312-019. Ügyeleti idő: kedd 16-19 óra)


Természetjáró folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja