A Magyar Államvasutak tájékoztatója túristáknak

Tudják Önök,

A következőkben bemutatjuk a MÁV Rt. Személyszállítási Értékesítési Hálózatát, ismertetjük szolgáltatásainkat és bízunk benne, hogy ezzel nem csak egy alkalomra szóló utazásukhoz tudunk segítséget nyújtani. Kirándulásaik megszervezését bízzák értékesítőinkre, akik személyesen felkeresik Önöket és díjmentesen megszervezik az utazást, az étkezést, a szállást és minden egyéb, a kirándulással kapcsolatos kívánságukat. Igényeikkel forduljanak bizalommal a legközelebbi értékesítőhöz aki bárhol, - falun vagy városban - készséggel nyújt személyesen segítséget Önöknek!

Személyszállítási szolgálatunk dolgozói 150 éves hagyományainknak és a legújabb "utasközpontú" vasút elképzeléseinek összehangolásával évek óta azon dolgoznak, hogy megismertessék Önökkel a MÁV által adható szolgáltatások, utazási lehetőségek és kedvezmények rendszerét. Munkánk során törekszünk arra, hogy a MÁV ne csak a vonatokat, az állomásokat és a vasutasokat jelentse, hanem ezek összefüggésében PARTNER legyen azok számára, akik utazásukhoz a mi szolgáltatásainkat veszik igénybe. Ezentúl még többet tehetünk azért, hogy az utazni vágyók mind szélesebb rétegei, nagy csoportjai juthassanak hozzá az örömöt, élményeket adó, s a mindennapjainkhoz hozzátartozó utazás lehetőségéhez az ország egész területén.

A MÁV Rt létrehozta a Személyszállítási Értékesítési Központ (SZÉK) hálózatot, melynek munkatársai legjobb tudásuk szerint biztosítanak nyugodt hátteret és egyben megbízható alapot is az Önök utazásaihoz. Az egyes csoportok egyéni utazási igényeinek megfelelően ezen hálózat munkatársai készek arra, hogy segítsék és szolgálják Önöket az utazási ajánlatok teljes körű elkészítésével, az utazás megszervezésével és lebonyolításával. Megfelelő technikai háttérrel rendelkeznek ahhoz is, hogy a nap folyamán az utazni vágyó csoportok, intézmények számára rendelkezésre álljanak, és hogy az adott időben személyesen megkeressék azokat.

A személyes találkozások, megbeszélések módot adnak arra, hogy Önök tájékoztatást kapjanak az ország egyes területeinek turisztikai és kulturális ajánlatairól, az igény szerinti szállás, étkezési és eljutási lehetőségekről. Feladatunknak tekintjük, hogy valamennyi leendő utasunk érezze munkánk révén, hogy számíthat ránk, és segítjük Őt valamennyi viszonylaton és vonaton. Szolgáltatásunk regionális központjai, illetve Értékesítési Menedzserek várják Önöket, vagy telefonhívásukat az alábbi helyeken:

Egyéb fontosabb telefonszámok:

MÁV Központi Menetjegyiroda Tel/Fax : 3-228-405

Budapest VI. Andrássy u. 35.

Belföldi információ (Budapesten) 3-227-860

Nemzetközi információ (Budapesten) 3-429-150, 3-224-052

MÁV Üzletigazgatóságok:

Ne feledjék! A vasút és a kerékpár környezetszennyezése messze a legalacsonyabb a többi közlekedési eszközök között! Ha vasúton utaznak, Önök is tesznek valamit a környezetvédelemért!

Kellemes utazást kívánunk!

MÁV Rt Személyszállítási Szakszolgálat


És még egy vasúti hír:
"Kikerült a dugó az üvegből"

- Fogalmazta meg Rimóczi Béla, a MÁV Rt. Vezérigazgatóságának munkatársa. Most már akadálytalanul utazhatnak Ausztrián át a kerékpárutakkal irigylésre méltóan ellátott területekre, egyének, családok, csoportok, és hozzánk is érkezhetnek a szelíd túrizmus követei.

Megoldódott a kerékpárral való együttutazás az Osztrák vasúton, megvan a szerződés az ÖBB és a MÁV RT. között! - Az Európában közkedvelt együttutazási forma, az osztrák vasutakon eddig nem üzemelt, csak poggyászként feladva utazhattunk. Eredményre vezettek a különféle környezetvédő és kerékpáros szervezetek tiltakozásai és a MÁV kezdeményezései. Ez év nyarán az Európai vasúti szervezetek konferenciáján - amely történetesen Bécsben volt - a témát ismételten felvetették, immár sikererrel - tájékoztatott örömmel Rimóczi úr aki, mint megtudtam - egyéb feladatai mellett - a MÁV-nál egyedül foglalkozik kiemelten a kerékpáros témával. Más vasutaknál külön csoportok alakultak erre . Elmondta, hogy kedvező szerződést írtak alá az osztrák partnerrel, mert nem csak átutazni lehet, hanem mindkét ország kerekesei saját országukban megváltott kerékpárjeggyel, a határtól 100-km-es távra, átmehetnek vasúton a már jól ismert együttutazási formában. - Díjszabásilag úgy van kialakítva, hogy ha pl. 20 km-re megy az utas, akkor is 100 km-re szóló belföldi kerékpárjegy kell. (pl. Hegyeshalom-Bécs 88 km, Szentgotthárd-Graz 82 km.) A kerékpárjegy díja 100 km-re 106 Ft.

Igen fontos, hogy hazánkban is mielőbb kialakuljon a kerékpáros infrastruktúra, kulturált szolgáltató helyek legyenek, és főleg ne fejőstehénnek tekintsék a nyeregben érkező biciklistákat!
Háner János Ferenc
MKTSZTermészetbarát Híradó 1996. október
Kerékpáros információk
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja