Hírcsokor

SZOMSZÉD MEGYÉK TERMÉSZETBARÁT VEZETÖINEK TANÁCSKOZÁSA

Remekül sikerült természetbarát vezetöi tanácskozás volt július 13-14-én Györújbaráton. Veszprémi kezdeményezésre három éve rendezik meg a négy szomszéd megye - Fejér - Györ-Moson-Sopron - Komárom-Esztergom - Veszprém- természetbarát vezetöinek tanácskozását. Az utóbbi években a természetjárás megnövekedett költségei miatt igényként jelentkezett a szükebb környezet megismerése, felfedezése, bebarangolása.

A tanács szakmai kérdésekben is véleményt cserélt, különösen a taglétszám, szervezettség, turistalétesítmények, szakági és technikai kérdésekben. A négy megyei elnök: Bükiné Törö Ágnes, Hluchány József, Horváth Zoltán és Szilágyi László, akik egyben MTSZ elnökségi tagok is, megegyeztek, hogy 1997-ben folytatódik a jó hagyomány és a Komárom-Esztergom megyei Csákányoson találkoznak újra.

Horváth Zoltán
(Tata)Fellbachi természetbarátok Pécsett

Május 11-18 között - testvérvárosi kapcsolatok keretében - immár negyedszer jártak Pécsett a felbachi természetbarátok. Ezúttal nyolcan voltak a Pécsi Városi Természetbarát Szövetség, illetve a Pécs Város Önkormányzata sportirodájának a vendégei. Német barátaink személyében többen régi ismerösöket üdvözölhettünk. Az egy hetes látogatás során - orfüi szálláshelyükröl kiindulva - többek közt kirándulást tettek Abaligetre és útközben betértek a Gubacsos kulcsosházba, voltak a Jakab-hegyen és egy dél-baranyai körutazáson is. A látogatás utolsó két napján a Balaton-felvidék nevezetességeivel ismerkedtek.
A német barátaink vendéglátásának és programjaik fö szervezöje a szövetség részéröl Kiss Lajos, az önkormányzat részéröl Kovács János volt, természetesen több természetbarát sporttársunk közremüködésével.
Vendégeinktöl szép élményekkel, a viszontlátás reményében búcsúztunk.
Strasser Péter
PécsAz ezüstfokos új csillaga

1996-ban FERENCZY MÁRIA, a pesterzsébeti József Attila u. Általános Iskola pedagógusa nyerte el az Ezüstfokos Vándordíjat, amelyet dr. Tóth József fövárosi tanfelügyelö, aranyjelvényes túravezetö (1986-tól az MTSZ elnökségének tagja) alapított 1982-ben a legkíválóbbnak ítélt budapesti turistaszakkör-vezetö évenkénti jutalmazására.
Az eddig kitüntetettek mindannyian több évtizedes eredményes túravezetöi munkájuk elismeréseként vehették át az Ezüstfokost, amelynek nyelén ott ragyognak a kitüntetettek nevével jelzett ezüstcsillagok.
Ferenczy Mária évtizedek óta vezet gyermekek részére hazai és külföldi túrákat, táborokat. Kezdettöl fogva lelkesen vesz részt a Tájak-Korok-Múzeumok mozgalomban is. Az utóbbi években már leányával együtt dolgozik, aki szintén pedagógusként folytatja édesanyja honismereti-turisztikai munkáját.
Az Ezüstfokost, a kitüntetö jelvényt és a vándordíjat az alapító adta át az Újvárosháza díszes tanácstermében rendezett BTSSz közgyülésen. Gratulálunk a kitüntetettnek !


Bronzjelvényes túravezetöi vizsga volt Gyöngyösön

A Gyöngyösi Városi Természetbarát Bizottság a múlt év novemberében hirdette meg a gyalogos bronzjelvényes túravezetöi tanfolyamot és vizsgát. A tanfolyamra 63-an jelentkeztek. Az elméleti felkészítés a Berze Nagy János Gimnáziumban volt. A gyakorló túrákat a Mátrában, ezüstjelvényes túravezetök irányításával teljesítették. Az írásbeli vizsgára május 31-én, a gyakorlatira június 1-én került sor. Végül is a Hanák Kolos TE-böl 39-en, a Mátra Természetbarát Klubtól 8-an, összesen 47-en vehették át az eredményes vizsga után a megérdemelt túravezetöi bizonyítványt.
Akik úgy érezték, hogy nem felelnek meg a magas követelményeknek, inkább nem vizsgáztak, akik viszont vállalták a vizsgát, alaposan felkészültek és komoly elméleti és gyakorlati tudásról adtak számot.
Nagy László
EgerAz Erdélyi Kárpát Egyesület V. vándortábora, Málnásfürdö

A kelet-magyarországi megyék népes küldöttséggel képviselték szövetségünket az Erdélyi Kárpát Egyesület Málnásfürdön rendezett V. Vándortáborában.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Bizottság a viszonylag nagy távolság miatt külön túrát is szervezett. Zilah - Kolozsvár - Torda (Tordai hasadék) - Szind - Torockó - Marosvásárhely - Szováta - Parajd - Korond - Farkaslaka - Szejkefürdö - Székelyudvarhely - Csikszereda érintésével érkezett a Kiss Gyula megyei elnök vezette borsodi és Kocsis Lajos megyei elnök által vezetett Hajdú-Bihar megyei természetbarátok, majd a Szentgyörgyi Tamás alelnök által delegált Vasutas Természetjárók szervezetének turistái.
A tábor elsö napján megtörtént a 14 osztályt tömörítö EKE országos vándorgyülése, a vezetök és az országos vezetöség beszámolója, majd késö éjszakába nyúló titkos választás során újra megválasztották az EKE Országos Vezetö Tanácsának elnökévé Dukrét Gézát. Az ügyvezetö alelnök Máthé Gyula, a második alelnök Dukrét Lajos lett. A titkári teendök ellátására egyhangúlag újraválasztották Behabecz Magdát. Az Országos Vezetö Tanács tagja még - hivatalból - a tizennégy osztály vezetöje, valamint Ajtay Ferenc, a Gyopár címü lap föszerkesztöje.
Az új vezetöségnek az MTSZ jókívánságait Kiss Gyula elnökségi tag tolmácsolta.
A találkozó másnapján és harmadnapján, ragyogó napsütéses idöben a környéken nyílt túrázási lehetöség, helyi túravezetökkel és az EKE turistáival. Igaz a 20-25 km táv és a nagy szint a melegben próbára tett sokunkat, de szerencsésen, szép tájakat látva tértünk esténként haza a sátortáborba. A záró napon délelött tájékozódási versenyt rendeztek, ahol a Bálint János, Csekk Sándor, Kiss Gyula összeállítású nyíregyházi csapa kategóriájában a második lett, és elnyerték a legjobb anyaországi csapat címet is.
Vasárnap kora délután az ünnepélyes táborzáráskor minden résztvevö megkapta a tábor emlékplakettjét és a közel háromszáz táborozó úgy búcsúzott, hogy találkozunk 1997-ben a Czárán Gyula emlékének szentelt VI. EKE táborban a Bihar-hegységben.
Ezzel a mi utunk még nem ért véget, mert Csíkszereda - Mádéfalva - Gyilkostó - Békás-szoros - Vatra Dornei - Radnai havasok - Borsai-hágó - Máramarossziget - Szatmárnémeti érintésével értünk haza a közel két hetes és 1.511 km-es csodálatos erdélyi túránkról.
Kiss Gyula
NyíregyházaHonfoglalási emlék a Mecsekben

A Mecseki Erdészeti Rt. a honfoglalás 1100. éves évfordulója alkalmából emlékmüvet épített Lapison. Az emlékmü érdekessége az, hogy a Mecsekre legjellemzöbb HÉTFÉLE KÖZETBÖL készült, szimbolizálva a hét honfoglaló törzset.
Mecsek Híradó
40 sz.Kerékpáros túravezetöi vizsga Somogyban

Somogyban is egyre népszerübb a kerékpáros túrázás. Két egyesületnél is müködik túrakerékpáros szakosztály. Zselickisfaludon a Kaposvári TTE szervezésében március 30-31-én 11 természetbarát - Had András vezette vizsgabizottság elött - sikeres kerékpáros túravezetöi vizsgát tett.
Vándor nyománBalatoni mozaik

A Fonyód - Sípos hegy - Várhegy - Bélatelep környékén vezetö jelzések jobbára követhetöek ugyan, de... A Sípos-hegy kilátója zárva, a Várhegyé megközelíthetetlen és balesetveszélyes. Igy a déli part legszebb panorámáját egyenlöre nem élvezhetjük. (Vajon a fonyódi polgármester nem puhítható ?)

Más: A Marcali-hát kék keresztje még nincs felfestve, így az iránytü veszi át a föszerepet Horvátkúttól Kéthelyig. Szép, csendes erdök néhány kék sáv mementóját rejtik, melyek egykoron a Bari-hegyi-kápolnán túl a Csillagvárhoz vezettek. Az Öreg-Baglyas egy erdöszéli vadászlesétöl pazar kilátás nyílik a Balaton nyugati medencéjére és a tanúhegyekre. Az alant elterülö pincék között vezetö észak-déli irányú szekérúton ismeretlen kék négyzetek. Ha szeretnék a végére járni, valószínü meg is kell tennem ... A Balaton turistatérképén is követhetö nyomvonalat végigjártam. Kéthelyen a Vár utcán fel lehet menni a Fancsi-vár sáncait megnézni. (Az utca végén jobbra 50 m.) A sáncok tetején izr. temetö. A Vár utca folytatásában tovább kell menni, majd le a horhosban. A kék négyzet balról érkezik, jobbra- mindig a széles földúton - felhúz a Vadas-kert erdös dombjára, a gyümölcsösök, pincék között végigvezet a Bari-hegy gerincén. Idönként pazar kilátás. A szépen konzervált Szent Donát káponlához nyíl mutatja a rövid kitéröt. A Hollád felé vezetö müutat átvágva, két iránytöréssel a Csillagvárhoz, majd Balatonszentgyörgy vasútállomásig 18 km.

Más: Balatonlelle hivalkodó új épületcsodái között kivezetö úton két sárga, másutt piros jel szerénykedik a lombok árnyán. Ki emlékszik még arra, hová vezettek a régmúltban? Ha más nem is, néhány "dajcs" biztosan kíváncsi lenne a Szemesi-berek különös hangulatú világára és a Rád-pusztai templomromra. Esetleg szívesen felsétálna a Kishegy barokk kápolnájánál található bozóthoz. Feljebb a parkerdö déli és nyugati szélétöl is remek kilátás nyílika Balaton mindkét partja irányába. Jelzések és irányítótábla hiányában kevesen jutnak egy remek élmény birtokába. Pedig a parti forgatagtól mindössze 5-6 km az egész.

Túlsó part: a Hegyes-tü kelet felöl igencsak hiányos jelzésen közelíthetö. A csúcs alatti borókás fenségesen szép, de lassan áthatolhatatlanul bezárul az ösvény. Pedig a csúcs pompás geológiai látványosság, és a kilátása sem megvetendö!

Más: Tanúhegyek királya: Csobánc! Diszel felöl könnyen feljut a turista a bazalt-szerpentinen, bár az utolsó szakasz elképzelhetövé teszi, miért védték sikeresen mindössze hatvanan. A körkép - mint rég - most is csodás, a romok között június virágpompája virít. Láttam Anacapritól és Sorrentótól a Nápolyi-öblöt. Állítom, panorámája alig marad el a Csobáncétól, csak hazánk fiai nem tudják ... Persze a déli oldalon lejönni a bozótos kögörgeteges aligösvényen ... Irigylem a felfelé igyekvöket.

Más. Uzsabánya alsó vasúti megállótól piros kereszt jelzés vezet a Szebike-völgy felé, és egy hasonló színü sávba kapcsolódik. Az elsö négy kilométeren a jelek csak elvétve találhatók. Azt tanácsolom annak, aki ezt az utat választja, hogy feltétlenül vigye magával a Keszthelyi-hegység térképét. Aki a sümegi vasútvonal felöl közelíti Tátika vidékét, a kövesutat elhagyva mindig a legszélesebb földúton menjen, nagyjából nyugati irányban. Mielött a Várvölgy-kültelek nagyszerü panorámát nyújtó szekérútjára kiérnénk, pazar bükkösök közt vezet az út. Sajnos eröteljesen ritkítják öket...
A hétvégi házakat elhagyva jobbra fordít az itt mar fellelhetö piros +. Az országos Kékbe torkollva pedig már könnyü a dolog. A várromoktól lemenet a közeli Hidegkúti-major autóbuszmegállónál ezidötájt negyed öt körül megáll egy busz, amivel Zalaszántón át érhetö el a keszthely vasútállomás.

Gyenes Péter


Természetjáró családi tábor - tanulságokkal

A MOM Természetbarát Szakosztály (új nevén KTT MOM, azaz Királyháza Természetbarát Társaság MOM) közel két évtizede szervez tagjai számára CSALÁDI TÁBORT. Ez a társaságunknak egyik legnépszerübb, legnagyobb létszámú alkalma - rendezvénye. 1996 júliusában a Keleti Mecsekben, Zobák-puszta közelében a Papréten "vertünk sátrat". Táborainkban általában 70 - 100 fö vett részt, - ez a létszám a szakosztályunknak közel a fele. 19 tábor nagy tapasztalatot adott. Ennek rendjét és szokásait közreadjuk "szaklapunkban", hátha valaki (valakik) ´ötletet" kapnak ... érdemes.

A tábor minden évben, július elsö teljes hetében van, ez biztos és fontos (az azonos idö), mert így ütemezhetnek a tagok.
Kívánatos, hogy a résztvevök nagy többsége szakosztályi tag legyen, mert az a tapasztalatunk, hogy itt erösödik meg a hosszabb közös együttlétben társaságunk egysége.
A tábor családi. 1996-ban a résztvevök nagyobb része 18 családból állt, ennek 20 %-a iskolás az elsö osztályostól az egyetemistáig, a nyugdíjasok száma kb. 15 % volt. Az idén a legfiatalabb táborozó 4 éves volt, a legidösebb elmúlt 80 éves. Korosztályi problémánk soha nem volt.
Minden évben más hegységbe megyünk, lehet^leg távol minden településtöl, (ennek nagyon sok elönye van), fontos a forrás és kemény út közelsége. A tábori felszerelést közösen teherautón visszük le, régen a "gyári"kocsi szállított, ztán szét kellett osztani a költségeket (ez többeknek gondot okozott), most - 2 éve - a Budapest XII. kerületi sportosztály támogatásával oldjuk meg.
Közös fözés nincs (kivéve az utolsó esti vacsora), így a KÖJÁL probléma sokkal könnyebb. A táborban semmi sem kötelezö - kivéve a táborrend és a tisztaság - nálunk két módszer vált be: a., ... ha a vezetök lehajolnak a szemétért és ök is tisztítják a budit ... a tagok is megteszik. b., ... minden nap két család ügyeletes (az egyik lehetöleg autós), akik a táborörzök, élelembeszerzök, aznap ök tisztítják a WC-t és a mosdósátrat, estére üstben vizet melegítenek mosdásra, mosogatásra, és ök a tábortüz készítöi is.
És a legfontosabb: a tábor szombaton kezdödik és a következö hét vasárnapján ér véget - a közbeesö napokon mindennap 2-3 túrát szervezünk, nagyobbat, kisebbet - igaz, nem indulunk korán (hajnali 9-kor), mert a tábortüzet nehéz befejezni ... és - ... elvégre szabadságon vagyunk

Tudom, többeknek sok újat nem mondtunk - nem is dicsekedni szeretnénk, mi is úgy tanultuk másoktól, és ezt szeretnénk tovább adni. Tulajdonképpen az egész cikk megírásához az ez évi táborunk egy fontos momentuma adott tollat a kezembe - kötelezett a közreadásra másoknak is például és tanulságul.
1995 öszén kértük a Baranya Megyei Szövetséget, segíţsenek táborhelyet keresni - kaptunk is ötleteket, kapcsolathoz segítettek az erdészetnél, a falusi boltos már tudott rólunk, a helyi erdész már jelezte, kapunk behajtási engedélyt az erdészeti útra, a szemetet ök szállítják el stb. Mi majdnem a készre mentünk ... pedig ezt nem is kértük.
Az igazi meglepetés - csodálkozás akkor volt, amikor Kiss Lajos (a Mecseki házak atyja - van , aki e nevet nem ismeri) már várt minket a táborhelyen, és nemsokára megjelent a Megyei Természetbarát Szövetség elnöke, Baronek Jenö is ... na, fiúk, miben segíthetek, mondta ... majd közölte, hogy a túravezetöt mindennap ök adják - mert mi tudjuk a rejtett szépségeket is. Tudták is. Aztán tényleg mindennap megjelent a vezetönk (leírom a nevüket, nem a szokványos udvariasságból, - de volt, aki ezért szabadságot vett ki ... vagy a Zoli, aki katonaságtól a két nap eltávozásából egy napot ránk áldozott. Baronek Jenö, Kornis Katalin, Marton Zoltán, dr. Novotni Iván, Rónaki Gizella
A Pécsi "Aranyhorda" szakosztály egy késö délután megjelent és olyan vendégséget csapott..., hogy szóhoz is alig jutottunk (a sütemények és a jó bor miatt). Baronek Jenö minden nap kijött Pécsröl (soha sem üres kézzel) és majdnem minden túránkon részt vett a szabadságos fiával együtt.

Amikor az elnöknek és társainak elkezdtünk hálálkodni, köszönetet mondani, azt válaszolta "...tagok... ez így természetes"...
én pedig azóta is azon töprengek ... vajon nekem, nekünk legtöbbünknek miért nem ilyen magától jövö az ilyen sportbaráti segítség. Milyen jó volna, más volna, ha nálunk ... szövetségünkben jobban elterjedne ez ...
Nekem ez volt a legszebb, legnagyobb élmény, tanulság a MOM 1996. évi Családi táborában.

y ... s


Teljes hosszában elkészült a Dél-Dunántúli piros

Nagy öröm volt számomra, hogy július 20-án részt vehettem a Dél-Dunántúli piros sáv végsö szakaszának Siófoki avatásán. Mintegy száz természetbarát gyülekezett a víztoronynál, ahonnan 294 km-en át kanyarog az új jelzés Szekszárd városáig. Tab, Zala, Andocs, Törökkoppány, Igal, Kaposvár a fontosabb állomások, ami a Külsö-Somogy szakaszát illeti. Rengeteg látnivaló az országjárók többségének újdonságot jelent. A zselici szakasz Böszénfát érintve Bükkösdnél éri el a Mecsek térségét. Innen már ismertebb tájakon kanyarog a piros.
Ami az únnepséget illeti, jelen volt és beszédet mondott Bársony András, Szövetségünk elnöke és Siófok város polgármestere. Az utóbbi az infrastruktúra részének nevezte az új turistautat. Lám-lám, azért lassanként teret nyer egy pozitív szemlélet. Persze azért legalább annyit kell tenni, mint Vukov Péter a Somogy Megyei Természetbarátok Turistaszövetségének elnöke, vagy a munka dandárját végzö Szmodics Lóránt. Sokan kaptak könyv- és egyéb jutalmakat a környékbeli iskolák és intézmények társadalmi munkásai. Siófok Önkormányzata részéröl a korszellemnek megfelelö, nagyszerü munkát végzett Szebényi Béla is. Mindezt azért írtam le, mert példaértékü tapasztalatok szerezhetök arra vonatkozóan, hogyan is kell munkálkodni a mozgalomért.
Kúlönbusszal utazhatunk ki Siófok határába, ahonnan rövid sétát tettünk Törekibe. A Nádas Étterem hüs teraszán zsíroskenyér és üditöital várta a csapatot. Rövid eszmecsere után elköszöntem a somogyi sporttársaimtól, és kigyalogoltam a Cinegei-pihenöhöz. Itt sem ért csalódás. A Töreki halastavak vízfolyása közelében foglalt forrás, padok, asztalok, fedett pihenöhely várja a pihenni vágyókat. A Balaton hajdani öblének változatos flórájáról, faunájáról kapunk tájékoztatást egy hatalmas eligazító tábla segítségével. A jelzések nem túlságosan sürü felfestését csinos irányjelzö táblák esetenként pótolják ugyan, de a turistatérkép azért elkelne. A Balaton térképe a Cinege erdön túl már nem használható. Azt ajánlom az érdeklödöknek, szerezzék be az útvonalvázlatot a Somogy megyei szövetségtöl.

Gyenes


Az Alföldi Kéktúra avatása

Az elözetes terveknek megfelelöen július 27-én, a Dévaványa melletti Réhelyen találkozott az Alföldi Kék avató túra déli és északi csoportja. Igaz, az "északiak" csak jóakarattal mondhatók csoportnak, hiszen a "déliek" huszonnyolc tagjával szemben a négy túrázó közül Réhelyere csak ketten érkeztek. Helybeliekkel, Csongrád megye küldötteivel és Pálmai Vencellel, a Szövetség gyalogtúra bizottságának elnökével kiegészülve több, mint ötvenen vettek részt a faültetésel egybekapcsolt nyitó ünnepségen.
Valamennyi túrázónak egybehangzóan az volt a véleménye, hogy kellemesen csalódtak az Alföldban. Érdemes volt eljönni, mert sok olyan szépséget és érdekességet láthattak, amelyet a hegyvidékeinken sohasem. Kiváncsiak a további szakaszokra is.
A Híradó következö számaiban további leírásokat adunk az Alföldi Kéktúra egyes szakaszairól, illetve a bejárás tapasztalatairól.


Három új törvény a Magyar Közlönyböl

Három, a Szövetség további müködésére kiható törvényt tartalmaz a Magyar Közlöny (1996. július 3-i) 53. száma. Ezek:

Ugyancsak fontos a "SPORT TÖRVÉNY"-t tartalmazó 61. számú közlöny is.
A Hiradó szeptembertöl a számunkra legfontosabb rendelkezéseket kivonatosan ismertetni fogja. Ennek ellenére valamennyi szervezetünknek javasoljuk a kiadvány beszerzését és tanulmányozását.


LESZ TESZ?

A Természetvédelmi Szolgálat továbbfejlesztése, korszerüsítése szempontjából meghatározó az elözöekben említett három törvény. Közös céljainkra való tekintettel javasoljuk a TeSz tagjainak, különösen a területi TeSz vezetöknek, hogy tanulmányozzák e törvényeket. Célszerü továbbá a környezet védelmének általános szabályairól (MK. 52./1995. június 22.) közzétett 1995. LIII. tr. ismereteit is felfrissíteni. Tájékoztatásul közöljük, hogy az illetékes hivatalos szervekkel közremüködve megkezdtük a jövöbeni lehetöségeink felmérését, alakítását. Nem utolsó sorban gazdasági lehetöségektöl függöen tervezzük, hogy a kiala-kításra kerülö tevékenységi elképzelések a megyei, illetve a kerületi TeSz vezetökkel közösen megvitathassuk. Erröl azonban még külön tájékoztatjuk majd az érintett TeSz vezetöket, addig is szívesen vesszük az írásos javaslatokat. Ami pedig a címben szereplö kérdésre részemröl a válasz: bízakodó vagyok. Igenis lesz TESz!, de hogy milyen formában és milyen tartalommal és néven az azon is múlik, hogy mennyire tudunk élni az új törvények adta lehetöségekkel.

Egri Péter Pál
MTSZ TeSz OIBTermésztbarát Híradó 1996.07-08
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja