Lóczy-barlang
< idegenforgalmi barlangok
túrainfóhoz
Balatonfüred határában a Tamás-hegy alján inkább csak fekvésének és kiépítettségének köszönheti ismertségét Magyarország legkisebb, idegenforgalom számára megnyitott barlangja. Az idegenforgalom számára villanyvilágítással, jó utakkal ellátott barlangra nem az óriás méretek vagy a dús cseppkőképződmények a jellemzőek, hanem az évmilliókkal ezelőtt leülepedett mészkő rétegződése és az üreg keletkezésére utaló formák. A barlang kialakulásában feltehetően az alulról feltörő melegvizeknek lehetett döntő szerepük. Oldási képességüket fokozta a föld mélyéből utóvulkáni hatásként feltörő gázok nagy szénsavtartalma, amit valószínűsítenek a Balatonfüred környékén mai napig is fakadó savanyúvizek
A barlangot id. Lóczy Lajosról a nagy balaton-kutatóról nevezték el, aki a hazai barlangkutatásnak is lelkes támogatója volt.
 
Túránkra a bejáratnál Lóczy Lajos emlékére elhelyezett márványtáblától indulunk. Néhány lépcsőfokon lesétálva a 8 m hosszú Belépő-terembe jutunk, amelynek mennyezetét egy sima mészkőlap képezi. A Belső-kapun keresztül a kissé magasabban fekvő Alsó-terembe érkezünk melynek legszembetűnőbb jellegzetessége a jól látható kőzet ferde, vékonyréteges, gyűrt  szerkezete. Déli részén érdekes oldásformákat figyelhetünk meg. Az Alsó-teremből néhány lépcsőn jutunk a Felső-terembe. Felettünk nagy magasságban láthatjuk azt az azóta eltömött nyílást, amin  keresztül a múlt század végén a felfedezők a barlangba először lejutottak. A helyenként látható fagyökerek már jelzik a felszín közelségét. A teremben több helyen láthatunk fekete, mangán-oxiddal szennyezett kalcitréteget. Az alsó, legszélesebb részén a terem kiöblösödő vége a Kápolnával végződik. A Felső-teremből az Átjárón keresztül északi irányban a barlang látogatható szakaszának végéhez, az Elágazáshoz érkezünk, ahonnan a reflektorral megvilágított Lejtős-folyosóba pillanthatunk. A folyosó végén összegyűlt víz után ezt a részt Vizes-üregnek is nevezik. A folyosóból ágazik ki a csak hason csúszva megközelíthető csillogó kőrózsákkal teli Gyémánt-kamra. Ezt most inkább kihagyjuk, irány visszafelé a felszíne.
A túraidő mintegy 20 perces a 130 m összhosszúságú és 19,3 m mély barlangban. Viszonylag meleg a levegője, belső szakaszain 11,2-13,0 °C között váltakozik a hőmérséklet. A téli hideg levegő az Elágazásig nyomul előre, s 6,2-9,8 °C-ra hűti le a levegőt.
Nyitvatartás: május 1-től szeptember 30-ig   9-17 óra között.