A Nemzetközi Tisza Túrákról

Az első Nemzetközi Tisza Túrán Sárospatakról 106 fő, közöttük 17 NDK állampolgár indult l968-ban A HB. Megyei Természetbarát Szövetség elnöke Haranghy György vezetésével. A második túrát már Gergelyiugornyán kezdtük 85-en, Dr Egri Kiss Tibor vezetésével. 1970-től Csengerből rajtolt néhány fő, a nagy áradás után. Majd 300-500 fős csapat evezett a szép tiszta és kellemes Szamoson.

A Szamos vizének szennyeződése miatt 1981-től felváltva Csengerből, illetve Tivadarból indultunk. A Szamos egyre szennyezettebb volta miatt 1987-től már csak Tivadarból eveztünk. Az ország egész területéről érkezők és a külföldi résztvevők száma egyre nőtt. A túrák Tokajtól kisebb létszámmal Szegedig tartottak, de néhányszor Jugoszláviába is áteveztünk, sőt 1982-ben Belgrádig mentünk.

Fura érdekessége volt a túrának a záhonyi határvízen az átkelés, többszöri ellenőrzés, létszám és hajóellenőrzés, engedélykérés. Sőt a nyugati állampolgárok Benk - Tuzsér között csak a szárazföldön mehettek át. Gorbacsov idejében megszűnt a határvízi közlekedés korlátozása, ezért Tiszabecsről indultunk 1990-től.illetve Kárpátalján, Buscsaházán kezdtük a túrát, a kellemes, gyors és vad Felső-Tiszán 150-200 fővel.

Megjelentettünk a Tiszáról Vizitúrakalauzt l984-ben, majd 1989-ben vizitúra térképeket. A megyénkben kiépültek a csónakházak Tivadar, Gergelyiugornya, Tiszamogyorós, Tuzsér, Dombrád, és Tokaj területén. A vendéglátás mérete is folyamatosan bővül, főleg a rendszerváltás óta. Minden strandon van büfé.

A Tisza vízminősége a negyedszázada fokozatosan egyre szennyező Szamos ellenére jó. A lassú széles akadálymentes vízen a kezdők is nyugodtan evezhetnek. A Nemzetközi Tisza Túrák hatására 10-15000-en eveznek a Tiszán évente. Nagyon sokan utazási irodák bérhajóján járják a folyót. Sajnos 1999-ben az árvizek és a vízszennyeződés miatt csökkent a Tiszára látogatók száma, amit a médiák túlzott aktivitása is okozott. A legszebb és a leglátogatottabb szabad strandok, táborhelyek nagyon szemetesek, különösen Tiszamogyorós.

Összegezve: 32 év alatt összesen 10071 vizitúrázó ismerte és kedvelte meg a Tiszát, a megyénket és az országot. A külföldiek száma 1230 fő, az egész világból jöttek: angol 9, USA 9, Kanada 2, Indonézia 1, és Argentína 2, távoli vidékéről is. Legtöbben németek 581 (NDK 338, NSZK 193, újraegyesítés óta 50), lengyelek 202, jugoszlávok 179, Csehszlovákiából 106, szlovák 57, osztrák 19, holland 16, román 5, szovjet 33, orosz 4, svájci 2 volt. Az NDK-sok zavartalanul itt találkoztak az NSZK-sokkal.

Az elmúlt időben említésre érdemes sérülés, baleset a mi túránkon nem volt!

A Nemzetközi Tisza Túra eddig is jól szolgálta a békét és a nemzetek közötti barátságot. A borzalmas ciánmérgezés a Tisza tájképi szépségén semmit nem ártott, a méreg már régen a Fekete-tengerben van. A ciánozott lakásba is vissza lehet költözni szellőztetés után. E sorok írásakor ismételt ólomiszap szennyezi a Tiszát Romániából. A fentiek ellenére nyugodtan merem ajánlani a Tiszát nyári evezésre. Sajnos a Szamost már évek óta nem javaslom a folyamatos vízszennyezés miatt. Azért bízom benn, hogy ha kevesebben is de lesznek az idén is vizitúrázók a Tiszán.

Záhony, 2000.04.12.-én.

Dr. Egri Kiss Tibor


33. Nemzetközi Tisza-Túra kiírása
Vizitúrázók információi
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja

>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja