Baronek Jenő:

A tájékozódási túraversenyzésről

Szellemi és fizikai erőpróba

A túrázás és a tájékozódási versenyzés sajátos ötvözete ez a sport egyre népszerűbb formája a gyalogos természetjárásnak. A csapatok, esetleg személyek jó eredményt érjenek el, meghatározott képességre és tudásra van szükség.

A tájékozódás követelményei az iránytartás, távolságmérés, térkép és terepismeret, helyzetfelismerés, döntési gyorsaság, és még sok más képesség. E képességek mellett a tudás és tapasztalat elengedhetetlen követelmény.

A tájékozódási feladatok érdekessége mellett fontosak a terep adta lehetőségek.

Más dolog homokos úton menni, mint görgeteges hegyoldalban, tarvágáson, más fiatalosban, lankás hegyoldalon felfelé, vagy meredeken lefelé. Ezek a fizikai megterhelést teszik változatossá. A pálya tervezője, kitűzőjevégzi a legfontosabb szakmai munkát a verseny rendezői közül. Eldönti, hogy milyen mennyiségben adagolja a különböző feladatokat és igazságos, színvonalas versenyzést tegyen lehetővé. A versenypálya ellenőrző pontjainak szépsége, érdekessége a pontok közti átmenetek az útvonal választási lehetőségek adják a pálya színvonalát, minőségét.

A verseny közben fizikai akadályok leküzdése, úgy a pályakitűzőnek a pálya tervezésekor és a csapatoknak versenyzőknek a verseny ideje alatt jelent komoly feladatot. Fizikai akadályok a terület fedettsége, horhosok, letörések, kerítések stb. esetében a pályakitűző feladata a plusz menetidő biztosítása.

Faladatok közül a távolságmérés, az iránytartás a legfontosabb alapfeladat. A természetjáró versenyeken ezekhez a feladatokhoz a lábát (lépésszámolást) és a tájolóját használja. A pályakitűző is úgy adja meg a feladatot, hogy a versenyzőknek ezek a "műszerek" állnak rendelkezésre alapvetően. Természetesen más-más segédeszköz is használható, de a versenyeken ennek is elegendőnek kell lennie.

A verseny legfontosabb - a verseny értékének - meghatározója az ellenőrzőpontok közti átmenetek nehézsége, a tájékozódási képesség próbatétele.

Fontos, hogy a tájékozódási túraversenyek nyújtsanak élményt, kellemes időtöltést, és komoly tájékozódási feladat-megoldási lehetőséget. 

Mindezt a természetben, a természetjárók sportcsarnokában. Szeretném remélni, hogy egyre többen próbálják ki sportunkat, ahol a legfiatalabbtól, a legidősebbekig jól érezhetik magukat.

folytatjukVersenyek
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja