Egy rövid túra Bácskában

Ne higgye az egyszerü túrázó, hogy csak a kijelült túraútvonal mentén található igazi látnivaló. Szükebb Pátriámban, a Bácskában is lelhetö egy-két eldugott, kies hely, mint pl. a vaskúti erdei reformárus kápolna.
Ez a kis léleküdítö hely Bajáról közelíthető meg. Kiindulási pontnak ajánlható a Mészáros Lázár laktanya délnyugati sarka, (akár gyalog, kerékpáros vagy autós túrának is megfelel). Itt keresztezte valamikor a Baja-Hercegszántó vasútvonal a müutat. Ma csak földút vezet a sínek helyén. Tehát itt jobbra fordulva (nyugatnak) a löter mellett a hármas elágazásig, ahol a baloldali úton (déli irányban) megyünk a régi gyepmesteri telep elött az egykori Baja-Csátalja közötti "nyári" úton. Ez az út vezet a lokátoros laktanya mellett is. A környék változó: fákkal, bokrokkal, rétekkel, szátóföldekkel szegett vidék, amig eljutunk a Vaskútot Bátmonostorral összekötö müútig (7 km). A két út keresztezödésénél régi, múlt századbeli kökereszt található, biztos tájékozódási pont. A földúton továbbhaladva vegyes erdöbe (akác- csertölgy- fenyö) érünk. A kötöttebb talajú út fokozatosan homokká válik. Esösebb idöszakban a jármüvek mély nyomokat hagynak, ezért csak ezeket kerülgetve tudunk továbbjutni. A müúttól kb 4,5 km-re találjuk a vadászházat az út jobb oldalán. A vadászházzal szemben egy leágazó úton balra (keletnek) fordulunk, majd kb 500 m-re egy keresztezö másik földúton jobbra fordulva kb. 7-800 m-re találjuk a kápolnát.

A kápolna érdekes építési formája, alakja halat ábrázol. (A hal az őskeresztények jele.) Nagyon szép helyen van, három oldaloról erdő határolja, a negyedik oldalról egy lankás tisztás nyújt szép panorámát. A tisztáson túl találhatjuk a református egyház hétvégi pihenö központját. Ettől déli irányban néhány tanya és juhhodály van. Innen már szabad szemmel megpillanthatjuk a garai és csátaljai templomtornyot is. Megebédelve, a kápolna után továbbhaladva kb. 20 m-re az erdösarki magaslesnél balra (keletre) fordulva 2 km-re elérjük a rókatelepet, most kutya- és macskaeledelt gyártanak. Tovább északi majd keleti irányba betonút vezet a 2 km-re levö Vaskút - Gara közötti müútig, ahol feltételes autóbuszmegálló található. Fáradtabb túrázók busszal jöhetnek Bajára. Aki tovább akar gyalogolni, Vaskúton még megnézheti a templomtéren található székelykaput, amely a bukovinai székelyek 45 éves betelepedésének évfordulójára készült. Innen ismét lehet autóbusszal továbbjönni. Aki pedig gyalog jönne tovább még 7 km-t gyalogol Bajáig műúton, annak garantálható a kellemes esti fáradtság, a farkasétvágy (több bajai vendéglátó egységnél is csillapítható) és a ringatás nélküli elalvás.

Magdali Csaba


Természetbarát Híradó 1996. július-augusztus
Úton: rövid túraleírások
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja Magyar Természetbarát Szövetség honlapja