Dél-Dunántúl tájain

(Gyenes Péter, Természetbarát Híradó 1996. június)

Egy áprilisi hétvégén autóbusznyi turistatársamnak ígértem mediterránt, szagos mügét, jerikói loncot és egyebeket. Kaptak helyette húszcentis, vizes havat...

A Geresdi-dombvidék mégis adott szépet és jót. Kismórágy - Mórágy - Henrik-forrás - Bátapáti. Ez volt az a viszonylag jól jelzett, rövid túraszakasz, mely a hosszú utazást követte. Az ösvény - mely Rockenbauer Pál lábnyomait őrzi-, sokhelyütt vezet fenyvesben. Különösképpen a bájos katlanban megbúvó Mórágyot elhagyván. Van egy szakasz, ahol nem elég világos előttem a "kék-festők" szándéka. A fenyőtelepítés fái alatt bújkálva cikornyás kanyarokkal lepett meg az "alig-ösvény". Ha ezt a párszáz métert az erdőszélen teszem meg, kevesebb a morgás ... és az esés... Mert a vizes hó, mint tudjuk, csúszik. A Henrik-forrás környékén pazar völgyszoros oldalában vezet a jelzés, de feljebb igencsak figyelni kell egy elágazásnál. Nos a Szekszárdi-dombvidék turisatérképén keresendő e szakasz, de a legújabb változat még eztán jelenik majd meg (miként a Zselic is). Remélem a "szakma" utána poroszkál az áraknak... Végül is az erősen tagolt Geresdi-hát feldobta a csapatot, így megtoldottuk még egy zengővárkonyi koszorúzással. Erről csak annyit: Rockenbauer Pál megérdemelné, hogy a faluban legyen egy irányítótábla! A híres-neves szelídgesztenyés, ahol természetjárásunk nagyja alussza örök álmát, még az igencsak elhanyagolt jelzések által sem... Azért némi hezitálást követően odataláltunk.

Ha már a Zselicet említem, az eddig megjelent térképeken nem szerepel egy szép kis "körút". A mosdósi szanatórium buszmegállójától Sárkánytó-pusztán át szelíden hullámzó pannon-tájon vezet a piros sáv jel. Emelkedős erdei szakasz után kisebb hegyközség és a mély horhos-széli dombon büszkélkedő Szent Antal Kápolna ad élményt. Kár, hogy innen leérve már betonúton kénytelen továbbmenni a vándor. Kisberkit és - másodszor - a Kapost átszelve Nagyberki vasúti megálló a végállomás.

Mintegy 14 km a táv, melyet csak a somogyi természetjáróknál beszerezhető vázlat alapján lehet gond nélkül bejárni. Hogy az új Zselic térkép hozza-e, nem tudom.

A Dunántúli Kék Abaliget vasútállomásnál - nyomvonal-korrekció miatt nem jelenik meg. Majdnem az alagútig kell visszagyalogolni érte - majd... Mert március végén még nem volt felfestve. Akik Szabás felé tartanak, a ligetes dombokon mehetnek fel az erdőszélre, majd amellett balra tartva megtalálják az erdőbe vezető régi jeleket. Ottjártamkor elképesztő sártengert eredményezett a terepjárók által felszántott út. A Hollófészek gyönyörű szálerdeit ugyancsak tizedelik. A Nagymáté felé vezető régi jel megtévesztő, az új letérése nemigen látszik az elágazásnál. Egyébiránt Bakócát melegen ajánlom a "kiszállóknak" vagy kiindulópont gyanánt. A környék csillagtúrás bejárásához a dombóvári vasutasszállást nemkülönben.


Úton: rövid túraleírások
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja >A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja >A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja >A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja