Emlékezés Bekey Imre Gáborra
1872 - 1936

Hatvan esztendeje hunyt el a magyar természetjárás, turistairodalom és barlangkutatás kiváló alakja, Bekey Imre Gábor igazságügyi minisztériumi számvevőségi főtanácsos. Turista irodalmi tevékenysége alapján a Nemzeti Irodalmi Társaság és több más irodalmi egyesület tiszteletbeli és rendes tagjává választotta. A Magyar Turista Egyesületnek 1920-1922 közt választmányi tagja, 1923-1925 közt alelnöke volt, 1924-ben az MTE "Sasok" csoportja elnökévé választotta.

Részt vett az 1904-ben felfedezett Pál-völgyi-barlang feltárásában, 1911-ben az ő robbantási munkái nyomán jutottak tovább a főváros ma már legnagyobb barlangjában a kutatók. A Magyarhoni Földtani Társulat barlangkutató bizottságának (1913-tól szakosztályának) 1910-1921 közt alapító- és választmányi tagja volt és résztvevője a bizottság által 1911-ben a Tornai-Alsó-hegy zsombolyainak feltáró-bejárására szervezett első expediciónak.

Bejárta és cikkekben ismertette a bajóti Öreg-kő barlangjait, a csobánkai Macska-barlangot, a pilis-csabai Klotild-barlangot, a Solymári-ördöglyukat és a Bihar-hegység jégbarlangjait is. Számos barlangról készített fényképei ma már tudománytörténeti dokumentumok.

Nevét felvette a Pál-völgyi-barlang tovább-feltárásán jelenleg munkálkodó csoport, ezáltal neve még inkább összefonódott az újabb feltárások nyomán ma hazánk második leghosszabb barlangjaként számontartott Pál-völgyi-baranggal, amelynek századunk eleji föltárásában neki is jelentős része volt. Így nevét a barlangkutatók

mai nemzedékei is jól ismerik, és személyében a magyar barlangkutatás egyik nagy elődjét tisztelik.

Néhány érdekes írása.:

Dr. Dénes György


Természetbarát Híradó 1996. december
Szemelvények a turistaság történetéből
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja