Természetbarát vagy ?

Ne szedj és ne vásárolj hóvirágot!

 

HÓVIRÁG (Galantus nivalis) . Hűvösebb nyirkosabb erdőkben, bükkösökben, magas-hegyi réteken, továbbá a Duna ligeteiben is márciusban; egyike tavasznyitó virágainknak. A Budai-hegyek északi árnyas, köves lejtőin is gyakori.

Jávorka - Csapody: Erdő mező virágai ötödik javított kiadás 1972

Az eltelt néhány évtized alatt a Budai-hegyekben és máshol is - egyéb hagymás növényekhez hasonlóan - egyedszámuk jelentősen lecsökkent. Ez nem annyira az élőhelyek megváltozásának tudható be, sokkal inkább a kirándulók, az ország déli részein a "kereskedők" virágszedő tevékenységének. A virágok - esetenként aratásnak is beillő - esztelen pusztítása nyomán nem érik be elegendő mag ahhoz, hogy a folyamatos megújulás biztosított legyen. Mivel - egyfajta kontra szelekciót is előidézve - általában a hosszúszárú, nagyvirágú egyedeket szedik le a virág-telepek egyre satnyulnak. A hagymák idővel elöregszenek, elhalnak és veszélybe kerül e kedves tavaszköszötő virágunk. Rajtunk is múlik, hogy ne így legyen! A hóvirág sem hazánkban sem a környező országokban még nem védett. Ám kereskedelmét a veszélyeztettet fajok védelméről szóló Wasingtoni egyezmény természetvédelmi hatóság engedélyéhez köti. A fővárosba Szlovéniából, Horvátországból és Dél-dunántúl tájairól (Zala, Somogy, Baranya) érkező és az aluljárókban, piacokon árusított virágok többsége ezzel az engedéllyel nem rendelkezik. A KINIZSI ENCIÁN Természetbarát Szakosztály a hóvirágok megmentésére akciót indított, amelyhez a Természetbarát Híradó is csatlakozott.

A kialakult helyzeten csak példamutatással és felvilágosítással tudunk segíteni. Kérjük Te is légy tevékeny természetvédő, csatlakozz hozzánk, és győzd meg barátaidat, ismerősödet is!

Kovalik András - Kalmár LászlóTúrista ismeretek: Természetvédelem
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja

>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja