Zöld utak

Nemzetközi természetbarát kampány

A "100000 fát Európának" és a "Kék folyók Európáért" sikeres környezetvédelmi kampányok után a természetbarátok nemzetközi kampányának középpontjába az "ökológiai utak a természethez" kerülnek.

Ökológiai kultúr- és természeti utak, mint a fenntartható fejlődés módjai (eszközei) az ember és természet, valamint az emberek közötti okfejtéshez és küzdelemhez.

Közvetlen kapcsolat a természettel

Az emberek közel 45%-a városokban lakik ma, 2025-ben már 60%-a. A közvetlen kapcsolat megszűnik a természettel, mindinkább feledésbe megy a természetbeli körforgás, mely az élet feltétele. A természetet romantikus idillként és egzotikus tájéként, utazási célként kezelik. A természet pedig sokkal több mint szórakozás vagy díszlet - a természet életelemünk és mi emberek ennek részei vagyunk.

Mozgás a tájban

Többnyire sok lóerővel és nagy sebességgel mozgunk a világban és közben sajnálkozunk a "civilizációs betegségek" szaporodása miatt (szívinfarktus, magas vérnyomás, gerincfájás). A tiszta (természetes, "sanfte") mozgás túra közben (lábbal, kerékpárral, csónakkal vagy sível) emellett időt is biztosít, időt az élményekre, tapasztalatokra a környékkel és önmagával kapcsolatban is.

Az út a cél

Az út központi eszköz a természet és táj kibontakozásához; (tudatunk és tapasztaltunk). Mint forgatókönyv működnek a környék megismertetéséhez, egyik élménytől és ismerettől a másikig vezetnek.

Az utak összekötik az embereket

Sok úton másokkal együtt járunk. A tudat kialakítása szociális magyarázatokat követel, beszélgetést és vitát. Az utak összekötik a különböző származású, nyelvű, lelkületű emberekt és hozzájárulnak a kölcsönös megértéshez és tapasztalathoz.

Kaland az ajtó előtt

A kaland a saját ajtónk előtt áll. Aki időt szakít a tájban való mozgásra, annak kitárul az igazi világmindenség: szépség, különlegesség, egzotikum és gondolati örömök.

Helyi és globális

Az a kis világ, melyet mi mint egyének átélünk és kialakítunk, összefügg a nagy világgal. Együtt járunk a természettel és társadalommal, hogyan tudunk egy fenntartható fejlődést biztosítani és kialakítani? Ötletek, előterjesztések és vezérgondolatok tájékozódásul szolgálnak célunkhoz és cselekedetünkhöz.

A kampány célja

Lehetőségek

Példakénti cselekvési formák

Utak a természetben

Utak, amelyek összekötnek

"Friss" utak a természetben

Speciális ajánlatok fiataloknak, melyek intenzív természeti ismereteket (tapasztalatokat) nyújtanak (pl. kempingezés, vidéki szabadidős ajánlatok, éjszakai túrák, munkatáborok).

Új utak a városokban

Szervezés


Túrista ismeretek
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja