Pályázati kiírás az Év teljesítménye díj elnyerésére

Jelentkezési ív letöltése



A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség által életre hívott Év teljesítménye díj arra hivatott, hogy a hegymászósportban évről-évre kiemelje, megjutalmazza és bemutassa azokat a sportembereket, akik az adott évben szakmai szempontból a legjobb hegymászó teljesítményt érték el. Ez a díj lehetőséget ad arra, hogy a szövetség sportszakmai szempontok alapján értékelje és egy sportunkra jellemző sajátos módon, minősítse a legrangosabb eredményeket. Abban bízva indítjuk útjára kezdeményezésünket, hogy ezzel az elismeréssel hagyományt teremtünk, amellyel a legkiválóbb túrákat illetjük segítséget és iránt mutatva a fiatal hegymászó-generációk számára.
Az öt szakág, - versenymászás, sportmászás, alpesi mászás, expedíciós hegymászás, egyéb kategória - amelyre jól értelmezhető, de rugalmas határokkal felbontottuk a mászótevékenységet, megfelelő keretet biztosit mindenki számára az összehasonlításhoz.

  1. A jelentkezés módja:
    A pályázati jelentkezési lap kitöltésével és a megadott címre történő eljuttatásával lehet. A jelentkezési lap és a pályázat kiírása az Internetről letölthető, illetve a kapcsolódási pontokon beszerezhető (sajtó, bolthálózatok, mászófalak stb.)
  2. A jelentkezés feltételei:
    A vállalkozás vezetője vagy résztvevője tagja az MHSSZ-nek, (a pártoló tagság is elegendő). Az akciónak az előző év január 1. és december 31. között kell történnie.
  3. Az elbírálás módja:
    A pályázatokat egy öt főből álló zsűri minősíti és nyílt szavazással egyszerű pontozással, jelöli ki kategóriánként a díjazottakat. Az elbírálás szempontjait kategóriánként a következő oldalakon adjuk meg. Pontazonosság esetén a hegymászóbizottság vezetője dönt.
  4. A jelentkezés határideje:
    Adott év március 8-ig kell a jelentkezési lapon szereplő valamelyik címre eljuttatni a jelentkezési lapot.
  5. A díjazás helye és módja:
    Az évente Budapesten megrendezésre kerülő Banffi Hegyi Film Fesztivál keretein belül kerül kihirdetésre. A zsűrinek lehetősége van az első helyezett mellé második és harmadik helyezettet állítani, de eljárhat ettől eltérően is.
    A kategóriánként kiadható tárgyjutalom értéke kb. 125 000.- Ft
    A kategóriadíj értékének helyezettenkénti megoszlása az alábbiak szerint történik:

    I. hely60%
    II. hely25%
    III. hely15%


Tisztában vagyunk azzal, hogy a pályázat kiírása és a döntések maguk is számos gondolatot, véleményt esetleg ellenvéleményt fogalmaznak meg az olvasóban, ezeket szívesen fogadjuk a jelentkezési lapon megadott számokon vagy e-mailen. Azt is tudjuk, hogy szinte lehetetlen mindenki megelégedésére kiválasztani a legjobbakat, de igyekezni fogunk megalapozottan dönteni.

Az MHSSZ nem tekinti kötelezőnek minden évben minden díj odaítélését.

A zsűri tagjai: Farkas Péter, Singer János, Urbanics Áron, Kovács István, Kiss Ildi

Budapest, 2002. december 30-án

dr Nagy Sándor s.k.Babcsán Gábor s.k.
MHSSz elnökMHSSz Hegymászóbizottság vezetője



Az év teljesítménye Versenymászás kategóriában

Jól körülhatárolható tevékenységről van szó, ahol az értékelés szubjektív része szinte teljesen kizárható. A versenyeken megszerzett helyezések pontértéke megfelelő mérőszám a legjobbak kiválasztására. A zsűri teljes mértékben elfogadja a MHSSz versenymászásért felelős vetőjének ebben a kategóriában tett javaslatát.



Az év teljesítménye Sportmászás kategóriában

A sziklamászás kategória igen széles területet ölel fel: kezdve az egy-két mozdulatos boulderektől (pl. Fontainebleau), a sportmászáson át (pl. Kis Gerecse, Osp, Finale stb.) a több kötélhosszas mászásokig (Paklenica, Rax, Verdon stb.). Ebbe a kategóriába általában a középhegységi mászások (kb. 1500 m magasságig) tartoznak, de ugyancsak ide sorolandók a nagyobb magasságban végzett nem alpesi jellegű mászások (pl. Svájc egyes mászóhelyei stb.)

Az elbírálás szempontjai fontossági sorrendben:

Az év teljesítménye Alpesi mászás kategóriában

Alpesi mászásnak azokat a programokat tekintjük, amikor 1500 és 5000 m tengerszint feletti magasságban mászunk. Rendszerint a mászás a beszállástól kezdve folyamatosan történik a csúcsig, illetve a kiszállásig. Természeten itt is nehéz átléphetetlen határvonalakat szabni a különböző kategóriák között, hiszen találkozhatnak és keveredhetnek stílusok és irányzatok. A cél az, hogy a kis sziklák és a Hiamalája közé helyezzünk egy elkülönülő kategóriát, amelyet önállóan tudunk értékelni.

Az elbírálás szempontjai fontossági sorrendben:

Az év teljesítménye Expedíciós Hegymászás kategóriában

Nevezhetnek azok a vállalkozások, amelyek olyan távoli térségben fekvő célpont elérésre szerveznek hegymászó céllal expedíciót, ahol a civil környezetben megszokott infrastruktúra hiánya miatt az ott tartózkodás jelentős szervezőmunka és anyagi áldozatok árán oldható csak meg. (Ilyen például a Karakorum, a Himalája és Dél- illetve Észak-Amerika hegységrendszerinek területe is.) Ezek a vállalkozások általában 5000 méter feletti csúcsok elérését tűzik ki célul, de nem zárja ki a jelentkezést például egy olyan vállalkozás számára, amely egy alacsonyabb, de kevéssé ismert és kiépített hegységbe szervez mászó expedíciót. (Pld. Észak-Afrika, Baffin-szigetek, Anktarktisz stb.)
A jelentkezésnek nem feltétele, hogy magashegységbe indított expedíció legyen.
A díj magát a sikeres expedíciót hivatott elismerésben részesíteni és jutalmazni, példaképnek állítani.

Az elbírálás szempontjai fontossági sorrendben:

Az év teljesítménye Egyéb kategóriában

A hegymászás, a hegyi aktivitás meglehetősen sokrétű és bár igyekeztünk a fenti kategóriákkal a teljes spektrumot átfogni, ez valószínűleg nem sikerült. Ezért hagytuk meg egérútnak ezt a nem definiált terültet, így - amennyiben a pályázati anyagok alapján a zsűri úgy dönt - lesz lehetőségünk a kiemelkedő tettek elismerésére. Mindenki pályázhat, aki úgy érzi teljesítménye elismerésre méltó és nem sorolható a fenti kategóriákba. (Pld. fair play, síalpinizmus, citromdíj, mászó kalauz avagy alpi túrakönyv írása stb.)

Az elbírálás szempontjai:


Budapest, 2002. december 30-án

Az MHSSz Hegymászó bizottsága