Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Oktatási Bizottsága

5. KÖZLEMÉNY

Közreadja: Lázár István, tel: 06-20-981-2078


A Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium összejövetele 2002. ápr. 18-án


Résztvevő vizsgabiztosok:

  1. Borosnyay Balázs
  2. Fehér László
  3. Kiszely György
  4. Lázár István
  5. Mészáros Csaba
  6. Ozsváth Attila
  7. Singer János
  8. Sziklay Tibor
  9. Szűcs Jenő
  10. Táborosi Gábor
  11. Vörös László
Hiányzó nem volt.


Az új igazolványok cseréje folyik, az egyesületek rendezték az adminisztrációt, a fényképek beérkezésével kiállításra kerülnek az új igazolványok. Dr Nagy Sándor tájékoztatása szerint a 20 tag-egyesület 522 főt igazolt eddig. Sok egyesület élt a lehetőséggel, hogy tagjainak vizsgafokozatát (alapfok, vagy téli-nyári magashegyi) igazolja március 31-ig.

Az elkövetkező alapfokú vizsgák időpontjai:

Várjuk a többi egyesület jelentkezését. A külsők számára is nyitott vizsganapok a honlapon olvashatók.

A vizsgákat továbbra is Kiszely György szervezi. A vizsgadíj 2500 Ft, tartalmazza a tárgyévi MHSSz tagdíjat is. Az elméleti vizsgalapokat az egyesületek javítják ki, de a gyakorlati vizsgán bemutatják a vizsgabiztosoknak, akik jóváhagyják. A gyakorlati vizsgajegyzőkönyv elkészítése a vizsgabiztosok feladata. A jegyzőkönyvet közösen írja alá az egyesületi tanfolyam vezetőjével.

Július 1-től kizárólag tanfolyam elvégzése után lehet alapfokú vizsgára jelentkezni. Ennek legfontosabb oka, hogy növeljük a képzett hegymászók számát, és csökkentsük a balesetek lehetőségét. Egy út sikeres teljesítése nem ad elegendő információt a vizsgához, mindenképpen szükséges az oktató tapasztalata, javaslata. A tananyag megfelelő mértékű elsajátításához legalább 6 teljes mászónap szükséges, de javasoljuk a 8 gyakorlati napból álló tanfolyamok tartását. A 10 mászott kötélhossz továbbra is minimum feltétel marad (a 6 teljesített mászónap mellett).

Új lehetőséget nyitunk azoknak a gyakorlott mászóknak, akik tanfolyam végzése nélkül szeretnék az (alapfok, vagy téli-nyári magashegyi) vizsgafokozatot megkapni, korábban megszerzett ismereteiket minősítő fokozattal tanúsíttatni. (Csak az lehet tagja a szövetségnek, akinek van legalább alapfokú minősítése, vagy versenyző igazolványa.) Pályázat alapján évente két alkalommal dönti el a hegymászók választott testülete, a Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium a kért fokozatok megadását. (tavasszal és ősszel). A pályázatoknak tartalmaznia kell a mászó önéletrajzot, a kívánt fokozatot, igazolvány képet. Az MHOK előírhat gyakorlati bemutatót. A pályázat beadásával egyidőben be kell fizetni a 2500 Ft díjat személyesen, a szövetségben -MHSSz.

A vizsgabiztosok elfogadták az alapfokú vizsga minimum gyakorlati követelményeit. Elkészültek az új vizsgakérdések (4 külön kérdéscsoport), melyek az alábbi kiegészítésekkel szintén el lettek fogadva. Az elfogadott változat:

Több kérdésen is volt vita, de végül nem változtattak rajtuk.
Az alapfokú kérdéseket és a minimum követelményeket postázzuk az egyesületeknek levélben és elektronikus levélben. Megtekinthetők, ill. letölthetők lesznek az MHSSz honlapjáról is. Ezeket a kérdéseket kell az elméleti vizsgán kidolgoztatni (4 csoportban, hogy az egymás mellett ülők ne tudjanak egymásról másolni), és a sikeres elméleti vizsga a feltétele a gyakorlati vizsgán való részvételnek. A válaszokat külön postázzuk, de csak akkor, ha jelentkezik az egyesület érte, hogy ők tanfolyamot tartanak és kérik a megfogalmazott válaszokat. (Papíron kapják meg az egyesületek a kidolgozott válaszokat, amelyeket kizárólag az oktatók ismerhetnek meg, az elméleti előadások egységesítése miatt! Az egyesületek vezetőinek felelőssége, hogy ne kerüljön a tanfolyamosokhoz a kidolgozott megoldás.) A szövetségi vizsgabiztosok a közösen kidolgozott válaszok alapján ellenőrzik az elméleti vizsgalapokat a gyakorlati vizsgán.

Az új igazolványokba a szövetségi oldalra bevezetésre kerül az MHOK vizsgabiztosok esetében, a Szövetségi oktató / instruktor (dátum, aláírás, pecsét).
A tanfolyamok oldalra a szövetség bevezeti az elvégzett francia hegyivezető tanfolyamot: International Mountain Leader Course (a tanfolyam dátuma, aláírás, pecsét).


készítette: Lázár István s.k.
hitelesítette: Táborosi Gábor s.k.