Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Oktatási Bizottsága

Közreadja: Lázár István, tel: 06-20-981-2078

2001. április 5.


Az Oktatási Bizottságot két munkacsoport tevékenységére tervezzük felépíteni a 2001. márc. 21-i közgyűlésen egyeztetett elvek szerint.

Az Oktatási Bizottsag (ügyvitel, szervezés) és az Oktatói Kollégium (szakma, szakképesítés) két különböző egység, bár a személyekben biztosan lesz átfedés.
Oktatási Bizottság: Az egyesületek képviselői (oktatási felelős, vagy elnök) tagjai az Oktatási Bizottságnak.
Magyar Hegymászó Oktatók Kollégiuma: Az oktatói kollégium tagjai a szövetség által minősített hegymászó oktatók. A kollégium szaktevékenységet folytat pl. vizsgaszabályzat kidolgozása, eszközök használata, vizsgabiztosi tevékenység ... A kollégium tagja oktathat az MHSSz szabályzatban megfogalmazott alapfokú, valamint a középfokú nyári és téli magashegyi tanfolyamokon. A Magyar Hegymászó Oktató vizsgáztat az alapfokú tanfolyamokon, kivéve a saját egyesületüket.


A Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium tagjai 2001-ben:
1Borosnyay Balázs FTSK Excelsior Sportegyesület Hegymászó Szakosztálya
2Fehér László Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete
3Kiszely György Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete
4Lázár István FTSK Excelsior Sportegyesület Hegymászó Szakosztálya
5Mészáros Csaba FTSK Excelsior Sportegyesület Hegymászó Szakosztálya
6Ozsváth Attila FTSK Excelsior Sportegyesület Hegymászó Szakosztálya
7Singer János Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete
8Sziklay Tibor Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete
9Szűcs Jenő FTSK Excelsior Sportegyesület Hegymászó Szakosztálya
10Táborosi Gábor Adrenalin Embersport Különítmény
11Vörös László Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete


A működési gyakorlatról:
Az alapfokú vizsgák szervezését és a minősítést a tanfolyamot vezető oktatóval közösen Kiszely György végzi. (Ha nem végzett egyesületnél tanfolyamot a vizsgázó, akkor azt külön meg lehet jegyezni.)
A középfokú, nyári-téli magashegyi tanfolyamokat előzetesen be kell jelenteni az Oktatási Bizottság vezetőjének, vagy az MHSSz elnökének. A rendező sportegyesület tanúsítja, hogy a tanfolyam megfelel a szabályzatban leírtaknak. Túrajelentés készíteni kell!

Az Oktatási Bizottság munkája:
A közösen elkészített anyagokat - melyek az MHOK (vizsgabiztosok) szakmai támogatásával készültek el - minden MHSSz tag-egyesület megkapja, és a vélemények alapján a bizottság készíti el a végleges változatot.
A jelenleg működő vizsgarendszer megfelelő. Az alkalmazási gyakorlatot azonban javítani kell. A 2001. évi bizottsági munka a korábban elfogadott, alkalmazott tematika és a szabályok rendszerezésével kezdődik. Erre az alapra építve lehet aktualizálni, továbbfejleszteni, de elsősorban működtetni a képzési rendszert. Az nagyon jó, hogy van egy sokak által elfogadott oktatási, vizsgáztatási rendszer. Ha nem tudnánk előrelépni egy-egy vitában, akkor mindig vissza lehet kanyarodni az alapokhoz. Biztos vagyok benne, hogy meg tudjuk győzni egymást. (Pl. Jelenleg a vizsgán a felszorító a biztosítóeszköz, de lehet, hogy jövőre már a lapka-controller... lesz.)
A spormászók oktatása, a szakedző képzés a Testnevelési Egyetemen zajlik. Ezen a területen egyenlőre nincs mit tenni.

Kérjük a T. egyesületeket, hogy jelöljétek ki az Oktatási Bizottságba a képviselőt.