Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Oktatási Bizottsága

Közreadja: Lázár István

2001. február 8.


Az Oktatási Bizottság működésének indítása (a 2001. február 5-i elnökségi ülésen egyeztetettek alapján):

Röviden: Minden folytatódik ugyanúgy mint korábban működött. A tanfolyamok, követelmények, vizsgák rendszere változatlan. Módosítást az MHSSz tag-egyesületek bevonásaval, egyetértésével alakítunk ki.

Részletesen: Az alapfokú vizsgák szervezését és a minősítést a tanfolyamot vezető oktatóval közösen Kiszely György végzi. (Ha nem végzett egyesületnél tanfolyamot a vizsgázó, akkor azt külön meg lehet jegyezni.) A középfokú, nyári-téli magashegyi tanfolyamokat előzetesen be kell jelenteni, a rendező sportegyesület tanúsítja, hogy a tanfolyam megfelel a szabályzatban leírtaknak. Túrajelentés készíteni kell!

Az Oktatási Bizottsag (ügyvitel, szervezés) és az Oktatói Kollégium (szakma, szakképesítés) két különböző egység, bár a személyekben biztosan lesz átfedés.

Oktatási Bizottság: Az egyesületek képviselői (oktatási felelős, vagy elnök) mindenképpen szerepet kapnak, részt vehetnek az Oktatasi Bizottság munkájában. A közösen elkészített anyagokat minden MHSSz tag-egyesület megkapja, és a vélemények alapján a bizottság készíti el a végleges változatot. A jelenleg működő vizsgarendszer megfelelő. Az alkalmazási gyakorlatot azonban helyénvaló lenne javítani, erősíteni. A 2001. évi bizottsági munka a korábban elfogadott, alkalmazott tematika és a szabályok rendszerezésével kezdődik. Erre az alapra építve lehet aktualizálni, továbbfejleszteni, de elsősorban működtetni a képzési rendszert. Az nagyon jó, hogy van egy sokak által elfogadott oktatási, vizsgáztatási rendszer. Ha nem tudnánk előrelépni egy-egy vitában, akkor mindig vissza lehet kanyarodni az alapokhoz. Biztos vagyok benne, hogy megtudjuk győzni egymást. (Pl. Jelenleg a vizsgán a felszorító a biztosítóeszköz, de lehet, hogy jövőre már a lapka (controller...) lesz.

A spormászók oktatása, a szakedző képzés a Testnevelési Egyetemen zajlik. Ezen a területen egyenlőre nincs mit tenni.

Magyar Hegymászó Oktatók Kollégiuma: Az oktatói kollégium tagjai a szövetség által minősített hegymászó oktatók. A kollégium szaktevékenységet folytat pl. vizsgaszabályzat, eszközök használata, vizsgabiztosi tevékenység ... A kollégium tagja oktathat az MHSSz szabályzatban megfogalmazott alapfokú, valamint a középfokú nyári és téli magashegyi tanfolyamokon. A kollégium tagja az MHSSz és az egyesülete altal minősített oktató, neve: Magyar Hegymászó Oktató. Az oktatók vizsgáztatnak az alapfokú tanfolyamokon, kivéve a saját egyesületüket.