VAJASFOK - DUNAMELLÉKI VIZITÚRA

(KALOCSA - BAJA, 76 km)

A túra célja: A Dunamellék csatornáinak és holtágainak, azok természeti értékeinek a megismerése.

A túra időpontja: 1997. május 14. - 18.

Találkozás: Május 14-én, szerdán délután Kalocsán a Martinovics utca (a Rendőrség utcája) végén lévő Vajasfok-híd melletti táborozóhelyen. Igény szerint hajószállítás a vasútállomásról.

A túra útvonala:

Május 15. csütörtök: Kalocsa - a miskei bekötőút hídja a Vajasfokon, táv kb. 16 km, talán 1 könnyű átemelés. Bevásárlási és étkezési lehetőség a 2 km-re lévő Miskén van.

Május 16. péntek: Miskei bekötőút hídja-Dusnok a Vajasfokon, táv kb. 12 km egy biztos, de könnyű átemeléssel. Dusnokon bevásárlási és étkezési lehetőség van.

Május 17. szombat: Dusnok-Vajas torok (kb. 15 km) - Duna (2,5 km) - Ósükösd, Kulcsosház, táv kb 17,5 km; egy 200 méteres átemelés a Duna gátján. A táborhely a Dunától 1100 méter távolságra van, a hajókat nyugodtan a parton lehet hagyni, az egyéb felszerelés táborhelyre szállítását gépkocsival megoldjuk. Alternatív megoldásként egy kissé körülményesebb átemeléssel a Vajasfok folytatására is át lehet emelni a Vajas torok előtt, ebben az esetben a táborhely közvetlen közelében lehet kiszállni. Hátrányai: 7 km-es állóvizen evezés a Vajasfokon, még egy átemelés a Dunára és a Rezéti-Duna bejáratához 1 km-t árral szemben kell evezni. A táborhelyen vizesblokk és konyha áll rendelkezésre, büfé-szolgáltatás van, Sükösd (étterem, bevásárlási lehetőség) 5 km távolságra van.

Május 18. vasárnap: Ósükösd-Duna (5 km) - Rezéti Duna (kb. 16 km) - Duna (2 km) - Vén Duna (kb. 4,5 km) - Duna (1,5 km) - Sugovica (2 km) - Baja, táv kb. 31 km, kedvezőtlen vízállás esetén (430 cm alatt a bajai vízmércén) egy átemelés vagy áthúzás a Vén Duna kőgátján

Túravezető: Dr. Garay Dénes, Levélcím: 6050 Lajosmizse, Dózsa György út 135. Telefon: (76) 356-426.

Nevezési díj: 600 Ft/fő 14 éves életkor felett. A nevezési díj a szervezés, az ósükösdi táborozás és az esetleges szállítás költségeit fedezi, a túra folyamán esetleg felmerülő egyéb költségek a helyszínen rendezendők. A nevezési díj a túra induláskor fizetendő.

Jelentkezés: Írásban legkésőbb 1997. május 5-ig a Bács-Kiskun megyei Természetbarát Bizottság, vagy a túravezető cimén a résztvevők nevének, lakcimének, sportegyesületének és a hajó tipusának megjelölésével, valamint az érkezés mikéntjének (vasút, gépkocsi, vízen) és időpontjának, és a hajószállitási igény közlésével. A túra indulásakor Kalocsán személyesen is lehet jelentkezni. A túrához május 15-én, csütörtökön délután a miskei út hídjánál és 16-án pénteken délután Dusnokon is lehet csatlakozni a két hid közötti jobbparti táborhelyen (nagyobb létszám esetén a mellette található sportpályán), de vasúti szállitás és utazás ezen helyekre nem lehetséges.

A viziút jellege: A Vajasfok medre valószinűleg egy ősi Duna-ág vonalát követi, csak kis részben csatornázott a meder, de ezért kárpótol a partok gazdag növény-és állatvilága. A Dusnok alatti szakasz tájképileg igen szép: változatos, kanyargós meder erdővel sűrűn benött partok között. Az áramlás gyakorlatílag elhangyagolható, a meder szélessége 10-50 méter között váltakozik, a vízmélység 1-2 méter. A harmadik napi Duna-ágak a gemenci vadvédelmi rezervátum erdei között kanyarognak, az áramlás általában ezekben is csekély. A teljes útvonal kenuval és kajakkal (faltboottal is) járható. Kalocsa és Dusnok között kiterjedt uszadéktorlaszokra lehet számítani, amiknek a leküzdése komoly erőfeszítést igényel és néha csak átemeléssel megoldható!

Általános tudnivalók: A túrán mindenki önellátó és azon saját felelősségére vesz részt. Mivel hajó és egyéb felszerelés kölcsönzése nem áll módunkban, a túrán saját hajóval és táborozási felszereléssel lehet részt venni. A hajók szállitását Kalocsán és Baján vasútállomástól, illetve vasútállomásig megszervezzük. Megfelelő számú gépkocsi esetén a kocsik és a felszerelés naponkénti, a következő táborhelyre szállitása megoldható. Az átemelések ( különösen a második napi) miatt hordhevederek vagy csónakszállitó kiskocsi hozatala ajánlatos. 14 éven aluli gyermekek önálló jelentkezését csak a szűlők írásos hozzájárulásával fogadjuk el. A túravezető minden este 19 órakor eligazítást tart.

Csatlakozási lehetőségek vízen:

Duna - Csorna-Foktői csatornán, Soroksári Duna - Duna-Tisza csatorna - Dunavölgyi főcsatorna - Csorna-Foktői csatorna, Soroksári Duna - Kiskunsági főcsatorna - Dunavölgyi főcsatorna stb. Minden felsorolt útvonal kajakkal és kenuval járható, legfeljebb horgászveszély van!

Kecskemét, 1996. aug. 31.

Jó időt, jó vizet!
Bács-Kiskun Megyei Természetbarát Bizottság
Vizitúra BizottságElőtúra a Vajasfok - Dunamelléki vizitúrához
Részletes kiírások
Vizitúrázók információi
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja