Mi is az a Tekergő?

1999 tavaszán néhány lelkes fiatal elhatározta, hogy rászabadít a világra egy eddig ismeretlen versenysorozatot, a Tekergőt. Ha eddig még nem történt volna meg, itt az ideje, hogy Te is megtudd, miről is van szó. Az alapötlet ismerős lehet: keress néhány kerékpárost, ébreszd fel bennük a versenyszellemet, adj nekik egy versenyútvonalat, és már mehetnek is.

Hogy az élet azonban ne legyen ennyire egyszerű, néhány dolog bonyolultabb, mint az ember első látásra gondolná.

Kezdjük az útvonallal! Már itt jelentkeznek az első problémák, ugyanis az útvonalleírásról (vagy ahogy mi nevezzük, az itinerről) a felületes szemlélőnek inkább egy hieroglifa jut eszébe első ránézésre, mint egy térkép, ami alapján tájékozódhatna. Majd, miután hosszabb-rövidebb fejtörést követően sikerült ezt megfejteni, akkor már az itiner segítségével meg lehet találni a helyes utat, persze ez még ekkor is komoly odafigyelést igényel.

Ha már úton vagy, akkor jön a következő próbatétel, ugyanis az út mentén feladatokat is meg kell oldani. Egy feladat általában abból áll, hogy előre meghatározott helyeken találj valami érdekesebb dolgot és annak valamilyen adatát írd fel a rajtnál kapott menetlevélre. Ez a megtalálandó dolog lehet egy helyi nevezetesség, pl.: egy szobor, egy emléktábla vagy egy templom, de lehet egy hétköznapinak tűnő, de valamiért mégiscsak érdekes tárgy, mondjuk egy vicces felirat a falon vagy néhány kőoroszlán a kertben. Ha maga a tárgy megvan, akkor a hozzá kapcsolódó kérdésre kell már csak válaszolni. Ilyen kérdés lehet, hogy mikor született a templom építője, vagy hány foga van az oroszlánnak.

A pálya mentén ellenőrzőpontokat is találhatsz, amelyek egyrészt mutatják Neked, hogy nem tévedtél el, másrészt a szervezők is tudják nagyjából, hogy ki merre jár. Az eddigiekből már kitűnhetett, hogy ebben a műfajban nem a sebesség számít elsősorban, hanem az, hogy mennyire gyorsan találod meg a helyes útvonalat és milyen pontosan oldod meg a feladatokat. A versenyen elérhető sebességeket jól érzékelteti, hogy a 10-15 km-es távot a legjobbak is közel három óra alatt teljesítik, tehát nem túl valószínű, hogy a rendőrség gyorshajtáson kapjon versenyzőket.

A célba beérve pedig még egy feladat vár, egy elkerített területen bóják között kiélheted a sebesség iránti szenvedélyedet és átszáguldozhatsz az ügyességi pályán. Az itt mutatott teljesítmény szintén beleszámít a verseny végeredményébe.

A verseny során erősen ajánlott felszerelés a kerékpár(ez persze nem kötelező, teljesítheted a távot sétálva, futva, vagy akár görkorizva is), valamint egy toll, amellyel a feladatok megoldását írhatod le. Ezenkívül javasoljuk a fejvédő használatát is, nyilván nem az elképesztő, nagyjából 5 km/h átlagsebességű száguldozás miatt, hanem mert fontosnak tartjuk, hogy a kerékpározást rendszeresen űzők a fejvédő használatát is a kerékpározás részének tekintsék.

A legfontosabb "felszerelés" azonban a jókedv, a vidámság, amit feltétlenül hozz magaddal, hiszen ez adja meg az egész verseny lényegét. Ha véletlen azonban otthon felejted, akkor sincs nagy baj, a verseny végére biztosan szerzel eleget ebből a rendkívül fontos kellékből.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad egy Tekergőn, akkor ne tétovázz, hanem pattanj nyeregbe és indulás! A versenyekről információt a 23/367-391-es telefonon (Csengeri Attilánál vagy Zsoltnál) kaphatsz, vagy emailben a tekergo@extra.hu címen, illetve a www.extra.hu/tekergo oldalain.


Érdi Tekergő Tájékozódási és Ügyességi Kerékpáros Verseny kiírása 2000. március 26.
Kerékpáros információk
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
  Magyar Természetbarát Szövetség honlapja