Rákóczi túra

A Zemplén-hegységi
jelvényszerző
RÁKÓCZI TÚRA
kiírása

 1. A túra célja: A Zempléni-hegységben Rákóczi Fercnc fejedelem emlékét őrző várak, helységek és tájak felkeresése az ezeket összekötő piros jelzésű úton, ezzel kapcsolatban történelmi, földrajzi és népi ismeretek gyarapítása, a hegység tájainak megismerése és végül a Rákóczi túra szép jelvényének a megszerzése.
 2. A túra útvonala: A piros jelzésű út a Füzéri-vártól a Sárospataki várig terjed. Teljes hossza: 55,7 km, szintkülönbség:1530 m. Az útvonal 2-3 nap alatt kényelmesen bejárható, melyet - szálláslehetőségeket is figyelembe véve - az alábbi szakaszokra célszerű beosztani (javasolt szálláshelyek)
  1. Füzéri-vár - Füzér - Toroki erdészház - Hollóháza - Pányoki-kút Telkibánya Potácsház: l6,8 km, szintkülönbség: 290 m. Ellenirányban: szintkülönbség: 560 m. (A potácsház Telkibányától 2 km-re nyugatra lévő kulcsosház. Igényelhető: Gönc, Kiss Jenő, Petőfi ut 14. tel. 62)
  2. Potácsház - Gönci kolostorrom - Amadé-vár - Regéc:12,1 km, szintkülönbség: 640 m. Ellenirányban: szintkülönbség 450 m. Szállás: Mogyoróskán (OKT-n elérhető)
  3. Regéc - Regéci-vár feljárója - Király-kút - Erdőhorváti. 12,5 km, szintkülönbség 230 m. Ellenirányban: szintkülönbség: 500 m.
  4. Erdőhorváti - Pogány kút - Hercegkút - Sárospataki-vár. 14,3 km, szintkülönbség: 370 m. Ellenirányban: szintkülönbség: 410 m.
   Az útvonal kiindulópontja: aFüzéri-vár. A túra ellenirányban Sárospatakról is bejárható.
 3. Bélyegzési helyek: Füzér, Hollóháza, Telkibánya, Regéc, Erdőhorváti, Hercegkút, Sárospataki-vár. A felsorolt helyeken minden olyan bélyegzőt elfogadunk igazolásul, melyből a helység neve kétségkívül megállapítható. Ha Sárospatakon a Vármúzeumban a bélyegzésnek akadálya lenne (vasárnapokon és munkaszünetes ünnepnapokon, vagy amikor a Vármuzeum zárva van), a bélyegzés másutt is eszközölhető.
 4. A túra irányítója: A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Természetjáró Szö vetség elnöke.
 5. A teljesítés igazolása: A túra teljesítésének igazolása a szakosztály vagy sportkör bélyegzőjével ellátott szokásos Túrajelentés kiállításával és felhasználásával történik olyképpen, hogy a 3. pontban felsorolt bélyegzési helyeken azt lebélyegeztetik. Aláírás nem szükséges, a kelet feltüntetése ellenben kötelező. Csoportos túra esetén csak egy túrajelentést kell kiállitani.
 6. A jelvény odaítélése: A túra igazolása és ennek alapján a jelvény odaítélése a túrajelentés alapján történik. Ezért annak egy példánya beküldendő a kötelezően előírt bélyegzésekkel ellátva a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Természetjáró Szövetség címére.
 7. Értesítés a túra-igazolások elfogadásáról: Túrabizottságunk a beérkezett túrabejelentések alapján a túra elfogadásáról értesíti a beküldő szak osztályt vagy sporttársat. A jelvény önköltségi árának (50.-Ft/db - 1992) befizetésére csekket küld. Az összeg beérkezése után a jelvényt-/eket/ a kívánt címre elküldi. Túrabejentések leadása és a jelvények átvétele személyesen is eszközölhető ügyeleti időben szövetségünk hivatalos helyiségében
 8. Egyéb tudnivalók: Arra törekedtünk, hogy a jelvényszerző túrán való részvételt minél egyszerűbbé, könnyebbé tegyük. Ezért nem szükséges előzetes bejelentés és nem kíván különösebb adminisztrációt a túra igazolása. Csupán arra van szükség, hogy a szokásos túrajelentést eggyel több példányban állítsák ki a túrázók /turacsoportok/, hogy azt igazolásul részünkre is elküdhessék. A jelzések állandó karbantartására szövetségünk nagy gondot fordít, így az esetleges változások nem zavarják meg a túrázókat. Mindazonáltal arra kérjük a túrázókat, hogy a jelzésekkel kapcsolatos esetleges észrevételeiket /jelzett fák kivágása, lombbal benőtt jelzések, bozóttal benőtt szakaszok/ a túrajelentésen közöljék, hogy a hiányosságok megszüntetése iránt intézkedhessünk.

Reméljük, sokan bejárják majd hazánk eme szép tájain vezető piros jelzésű Rákóczi túra útvonalát és válnak az ennek igazolásául szolgáló szép jelvény tulajdonosaivá. Kívánjuk a túra minden résztvevőjének, fogadja őket mindig szép idő és legyen sok-sok kedves élményben részük ezen a szép túravonalon.

A túrakiirást minden érdekődőnek kívánságra postán megküldjük.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Természetjáró SzövetségJelvényszerző túramozgalmak
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja