KORONA TÚRA 2000

Velem (korona-bunker) - Borha-forrás - Vöröskereszt - Óház - Hétforrás - Kőszeg (korona-bunker)

1944 végén, 1945 elején rövid ideig Vas megyében, Velemben és Kőszegen őrizték a magyar koronát. A túra útvonala a korona két őrzési helyét köti össze. A fenti útvonalat gyalogosan végigjárók és azt megfelelő módon igazolók megkapják a túra kitűzőjét.

A túra egyénileg vagy csoportosan 2000. december 31-ig teljesíthető.

Az útvonal bármelyik irányban végigjárható.

A Velemből indulók a Kőszeg felé vezető piros sáv jelzésű turistaúton induljanak el. Az Avar Szálló utáni emelkedőn a jelzés kétszer is keresztezi az aszfaltos utat. A piros sáv jelzésű útból a második keresztezés után ágazik el a Vöröskereszthez vezető piros + jelzésű turistaút. (Az útvonal 1999-ben került felfestésre, ezért térképeken egyenlőre nem szerepel.) Akik, a túra első szakaszát aszfaltos úton teszik meg, ők a Szabó-hegy (Kőszeg) felé vezető un. Terv-úton a Szent Vid-i elágazás után találkoznak a piros + jelzéssel. A piros + jelzésű út a Borha-forrás érintésével vezet a Vöröskereszthez. A Vöröskereszttől az Országos Kék Túra útvonalán az Óház, a Hét-forrás és Kálvária érintésével gyalogolunk. Kőszegre.

Velemben a korona-bunker az Alkotó-ház udvarán, a kovácsműhely mögött található.

Kőszegen a Kálvária-templomhoz felvezető út mellett van a korona egykori őrzési helye.

A koronatúra rajtlapja (ellenőrző lapja) beszerezhető az Megyei Művelődési és Ifjúsági (Szombathely Ady tér 5.) információs szolgálatánál vagy az Irottkő Naturpark Információs Irodában (Kőszeg Jurisics tér 7.) . Kérésre postán vagy e-mail-ként is elküldik. "Nevezési díj": 100 Ft/db. (a díj teljesítés esetén a kitűző árát is magában foglalja). A túra teljesítése után a megfelelő módon kitöltött ellenőrzőlapokat a fenti címek valamelyikén kell leadni.

Esetleges további információ:
Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (Orbán Róbert)
Szombathely Ady tér 5. Tel.: (94) 312-535
E-mail: robert.orban@mail.vmmik.hu,

Írottkő Naturpark Információs Iroda
Kőszeg Jurisics tér 7. Tel.: (94) 563-120


Jelvényszerző túramozgalmak
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja

Szövetség honlapja

Szövetség honlapja

Szövetség honlapja

Szövetség honlapja

Szövetség honlapja

Szövetség honlapja

Szövetség honlapja