Czárán Gyula

Czárán Gyula, az alkotó túrista

A legnagyszerűbb kutató, feltáró turisták közé tartozott. Különös tehetsége volt a tájképi szépségek, természeti érdekességek felfedezésére. Biztos szemmel választotta ki a legérdekesebb, legtöbbet nyújtó helyeket. Számtalan barlangot, vízesést, szurdokot, sziklaalakulatot, kilátóhelyet tárt fel, tett járhatóvá valamennyi turista számára.

Lehet, hogy nem az Ő "találmánya", ám akkor is utolérhetelen volt a körutak kigondolásában és kiépítésében. Az első ilyen jellegű utat a Székelyói (Rekitel) vízesésnél létesítette. Miután az EKE felkérte a falu jegyzőjét az út kialakítására, az a lehető legrövidebb, turista szemmel semmitmondó ösvényt csináltatott. ..."holt út, amely csak vakoknak és közellátóknak, de nem éles szemű természetjáróknak való... kilátás nélkül annyit ér egy turistaút, mint ruha gomb nélkül..." vélekedett szűkebb baráti körben Czárán és magában megfogadta, hogy egy sokkal szebb utat fog létesíteni. Ebből lett a "Próba körút", amelyen nem csak gomb (szép kilátás), hanem sok egyéb díszítő elem (sziklafalak, szorosok, átjáró barlang stb) is akadt bőven. A továbbiakban főleg Biharfüred központtal még számos körutat épített ki és írt le. Ezek között van 35 perces helyi séta épp úgy, mint lovaglással egybekötött 18 órás, mint az "Óperenciás körút".

A "Hotel Galbina", vagy "Építési iroda",
Czárán főhadiszállása a Tábor-hegy barlangjában

Dr. Ruzicska Béla felvétele, Daday János tulajdona

"Czáránnak minden jelzett turistaútja egy-egy gyönyörű költemény volt. Igaz, olyan területen, mint a Bihar, a fény és az árnyék, a mélység és magasság, a fenséges és a bájos tömör gyűjteménye révén nagy lehetőségek nyílnak a művészlélek számára, mégis az ő körútjaihoz hasonlókat azóta sem tudott senki sem összeállítani. A körutak kezdetén apróbb ízelítőt mutat be, mintegy előkészít a főtémára, majd távolról elénk tárja a főcélt egy-egy szédítő kilátópontról, hogy azután vad szerpentinutakon át odavezessen a hirtelen elénktáruló döbbentő természeti csodához, amit aztán részletesen ismertet és bemutat. Végül hazatérőben - mely út mindég más, mint az oda vezető- néhány pillantással jutalmaz és újra néhány aprósággal kedveskedik."

Jákob lajtorjája a Colosseumban,
1905. aug. 18.

Dr. Ruzicska Béla felvétele, Daday János tulajdona

Aki járta már a Czárán féle körutak valamelyikét, az tudja jól, hogy Papp Lajos előbb idézett sorai nagyon is helytállóak. Valóban minden út egy jól megkomponált költemény és a Biharfüredieken és a már említett székelyjói körutakon kivül a Galbena, a Csodavár, Rézbánya környéke, Menyháza, Dézna, a révi Tündérvár és a Tordai-hasadék volt tevékenységének színhelye. Közel negyven körutat alkotott.

Nem ismert akadályt, ha kellett, ösvényt robbantott vagy 70 méteres létrát ácsoltatott, csak azért, hogy a legérdekesebb, legmegkapóbb helyekre a turistákat elvezethesse. Biharfüreden a fürdő-épület társalgójának falára egy nagyméretű térképet helyeztetett, amelyre nagy pontossággal berajzolta a körútjait. Igen sajnálatos, hogy ez a térkép elveszett.Természetbarát Híradó 1997. augusztus - Czárán Gyula különszám
Természetbarát folyóiratok
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja