A Természetjáró Fiatalok Szövetsége hírei

1997. november

Emlékképek a TFSZ német-magyar nyári táboráról
Thüringia - Hortobágy 1996. július 3 - augusztus 2

Biztosan hallottatok róla vagy legalább is olvastátok a "Természetjárás"-ban hirdetésünket a thüringiai és hortobágyi német-magyar cseretáborról. Aki nem jelentkezett, az csak sajnálhatja múlasztását, mert nagy buliból maradt ki.

Kis magyar csapatunk egy IKARUS 256-os, ablaklégkondis, "Majd ha megállunk..." WC-vel ellátott busszal indult útnak Németországba. Szuper buszunk mellett már csak sofőrjeink voltak szuperebbek, ők gondoskodtak a társaság jó hangulatáról. Úgy gondoltuk, hogyha ez lehetséges a legközelebbi buszos TFSZ túrát is velük tesszük meg.

Esős, hideg időben érkeztünk meg németországi táborhelyünkre, egy camping-be, ahol német barátaink még csak a sátrak felállításával foglalatoskodtak. Az elsőnapi megrendítő időjárás után a maradék 2 hétre még megrendítőbb időszak következett. Mi, akik nyáron hozzá vagyunk szokva a 30 C°-os meleghez 2 hétig jegesmedvét játszottunk. Nem mintha panaszkodni akarnék a németországi időjárásra, de ilyen táborunk még nem volt. Az állandó eső és hideg szerencsére nem vette el társaságunk kedvét és segített abban, hogy jobban összebarátkozzunk a német fiatalokkal és jobban megismerjük őket. A nagyon hideg estéken behúzódtunk a nagy konyhasátorba, amelyben a tábor teljes létszáma épphogy csak elfért és ott gitároztunk, énekeltünk ill. különböző játékokat játszottunk. Természetesen nem felejtem el megemlíteni Mühlberg hangulatos kis kocsmáját, amely jókedvű estéknek adott helyet.

A táborban 5 napot környezetvédelmi építő munkát végeztünk, ami azt jelentette, hogy egy kis tó partjának a falát erősítettük meg természetes anyagok segítségével. A tábor végén egy sírhalmot állítottunk a munkának és tisztességesen eltemettük.

A munka mellett rengeteget kirándultunk és német barátaink szervezésének köszönhetően ellátogattunk Weimarba és Saalfeldbe is. Napjainkat a profi színvonalú röpi meccsek és az éjszakai "romvárnéző" túrák tették méginkább színesebbé. Ja és majdnem elfelejtettem a kerékpárjainkról mesélni, pedig olyat aztán ti biztosan nem láttatok! Talán nagyapáink kerekezhettek ilyen fapedálos, keményüléses, nyikorgó és rozsdás bicikliken. Menet közben egy-két kő és aztán egész délután állva maradtál, mert piszok érzések kerülgettek leülés esetén.

A búcsúzás Németországtól nem volt annyira nehéz, mint általában, hiszen tudtuk, hogy előttünk áll még két hét a Hortobágyon.

A püspökladányi táborunk a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány jurta-táborában volt, Ágota-puszta (a hortobágyi puszta déli része) mellett. Jurtatáborunk egy köralakú kőépület, nagyon kellemes, hűs szobákkal és egy nagyon kedves, segítőkész gondnokkal.

A ladányi állomástól a táborig lovasszekerek vitték társaságunkat, amit nálunk jobban csak a német diákok élveztek. Csak Lepkét és Csillagot sajnáltuk, hogy el kell húzniuk majdnem 30 fiatalt a csomagjaival együtt.

A tábor ideje alatt naponta 3-4 órát dolgoztunk a Pusztában - többnyire kapáltunk, délutánonként pedig környezetvédelmi előadásokat hallgattunk vagy lovagoltunk vagy pedig a Ladányi strandon lubickoltunk. Szerencsére az időjárással itthon nem volt probléma, csak német barátaink panaszkodtak egy kicsit a számukra szokatlan hőség miatt. Voltunk Egerben, ahol orgonakoncertet hallgattunk, megnéztük a várat és a város nevezetességeit, beleértve a szépasszonyvölgyi borospincéket is. Kirándultunk Debrecenben, megnéztük a hortobágyi kilenclyukú hidat és fazekas-kodtunk Nádudvaron.

Szóval nagyon sok mindent csináltunk és jövőre is csinálni fogunk, ugyanis német barátaink jövőre is szeretnének velünk találkozni és Magyarországra jönni. Téged is várunk szeretettel a jövő évi találkozón!

- Frank Mariann -


BOHEMIA 1997

Hogy mi is ez a Bohemia 1997?

Ez az elnevezés egy csehországi nemzetközi gyermek és ifjúsági találkozót takar, melyet a Cseh Turisták Klubja és a Cseh Köztársaság Turista Szervezete közösen szerveznek.

Ezúton szeretnének meghívni benneteket erre a nemzetközi gyermek és ifjúsági találkozóra, amelynek helyszíne a nyugat-bohemiai Kralovice lesz (nem messze Pilsen-től).

A találkozó időpontja: 1997. szeptember 6-12.
A meghívott korosztály: iskolások 11-17 éves korig. (nem jelent problémát, ha egy-két évvel elmúltál már 17 éves)

Ami a találkozó időpontját illeti, a csehországi szervezők tudják nagyon jól, hogy ez már iskolai időszak, de bíznak a hazai és a külföldi iskolaigazgatók jószívűségében.

A következő programokat nyújtják a szervezők:

Kirándulás Prágába, középkori várak megtekintése, ismert fürdőhelyek, mint pl: Marienbad és Karlsbad felkeresése, egy titokzatos kastély megtekintése, ... és így tovább.

Természetesen a turisztikai programok sem maradhatnak el a találkozón, lesznek kenutúrák a Berounka folyón, sportversenyek és gyalogos túrák. Ellátás: Naponta egyszeri étkezést, lehet saját sátorban v. ún. Tee-pee indián sátorban aludni.

Résztvételi költség: 700 Cseh Korona

A résztvételi költség tartalmazza:

A jelentkezési lapokat 1997 januárjában kapjuk meg cseh barátainktól, így addig úgy gondolom, hogy lesz elég időtök még gondolkodni rajta.

Jelentkezés és további információk Szövetségünk címén:

Várjuk jelentkezéseteket!

A TFSZ vezetősége


A Természetjáró Fiatalok Szövetsége hírei
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
honlapja
honlapja
honlapja