Outward Bound

Outward Bound

állóképesség és személyiségfejlesztés

Úgy érzed, hogy minden akadályt képes vagy legyőzni, vagy még nem tettél meg mindent, amire képes vagy? Esetleg éppen ellenkezőleg, az igazán komoly kihívások elrettentenek? Gyere velünk, és mi felébresztjük a benned szunnyadó sárkányt!

Egyesületünk egy a világ 40 országát - az USA-tól Hong-Kongig - átölelő szervezet magyarországi tagja. A kurzusainkon a résztvevők nagyszerű kalandokat élnek át, melyek célja a kreativitás és a vezetői képességek, valamint a szellemi és fizikai állóképesség fejlesztése. Megismerkedhetsz a hegymászás, barlangászat, vadvizi evezés, sítúrázás, terep-kerékpározás, és más extrém természeti sportokkal. Átélheted a döntés izgalmát veszedelmes szituációkban - természetesen mindezt tapasztalt vezetők segítségével. Megismerheted olyan képességeidet, melyek létezéséről korábban nem is álmodtál. Felkészülhetsz az élet kihívásaira, a váratlan és leküzdhetetlennek tűnő nehézségek legyőzésére.

Outward Bound Magyarország Egyesület
1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 31.
Tel: 111-2467 Fax: 153-930

Információt kaphatsz még rólunk:

Csáki Roland Telefon: (27) 333-632

Zámbori Zsolt Telefon: (1) 295-4801 (munkaidőben)Az Outward Bound alapítója Kurt Hahn reformpedagógus, aki az élménypedagógia felhasználásával a tanfolyamokkal kapcsolatosan a következő elvárásokat fogalmazta meg:

- a természeti sportok felhasználásával természeti és közösségi élmények,

- a személyes, egyéni fejlődés inspirálása.

Kurt Hahn élménypedagógiai redszerét bizonyos "leépülési jelenségek" ellentételezéseként dolgozta ki. Ilyenek:

- az emberi részvét hiánya (felszínesség, a személyes felelősségvállalás csökkenése)

- a testi alkalmasság komplex leépülése (modern mozgáskultúra hiánya, az önfegyelem csökkenése az élvezeti cikkek fogyasztása során)

- gondosság leépülése (önelégültség, fantázia, kreatívitás csökkenése, a részletek iránti fogékonyság leépülése)

- a kezdeményezés, és spontaneitás hiánya ("szemlélődő betegség", rövid életű szenzációk részvétel nélküli - passzív - átélésének előtérbe kerülése az élet során)

Hahn "ellentételezése", pedagógiai élményterápiája a következő elemeket tertalmazza:

- fizikai felkészítés (azaz a vitalitás, kondíció, bátorság, önmaga legyőzésének képessége fokozása)

- mentőszolgálat (hegyi- és vizimentés, így a "mentés szenvedélyének" felkeltése, a közösségi problémamegoldás egyik eleme)

- a projekt (magas, de elérhető céltkitűző feladatsor, átfogó tervezéssel, az önállóság és kreatívitás kibontakoztatása mellett)

- az expedíció (hegyi-, sítúrák, barlangtúrák, stb., egy előkészített terv végrehajtása, az egyén döntési és önmeggyőző mechanizmusának stimulálása)

Az Outward Bound mozgalom tevékenységének hatáselemzései szerint a kitűzött célok 80-85 %-ban teljesülnek. A pedagógiai rendszer a mintegy 50 éves hagyományok alapján sikeresnek mondható.

Outward Bound az angol matróznyelvből származó szimbolikus fogalom, amely az a szituációt írja le, amikor a hajó - hosszas előkészületek után - kifutásra kész, vitorlákat bonthat új célok felé.

Ma a világ 40 országában létezik Outward Bound iskola - Kanadától Hong Kongig -, ugyanazzal a céllal, hogy a fiatalok fizikai, és szellemi felkészülését segítse.A Természetjáró Fiatalok Szövetsége hírei
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
Magyar Természetbarát Szövetség honlapja