NFI

Bemutatjuk az International Young Naturfriends-t

(Nemzetközi Ifjúsági Természetbarát Szövetség)

Az IYNF egy olyan ifjúsági szervezet, amelynek története messzire nyúlik vissza, és nagyon sok érdekes dolgot ajánl Európa fiataljainak.

Az IYNF 27, többnyire európai ország ifjúsági természetbarát szövetségének a nemzetközi szervezete, a Nemzetközi Természetbarát Szövetség (NFI) önállósodott része. Összesen mintegy 600.000 tagot tömörít. Nevétől eltérően a természetbarát mozgalom nem csak a természettel, hanem nagyon sok más területtel is foglalkozik. Az ökológiai kérdések mellet például a béke, a nemzetközi egyetértés, egyenlő jogok, az európai integráció is helyet kap. Programjaik kulcsszava az ún. szociális turizmus, azaz a turizmus egy olyan formája, amely egyesíti a természet és a helyi kultúra megismerését.

Táboraik, szemináriumaik és csereprogramjaik segítségével a különböző kulturális háttérből érkező fiatalokat szeretnék összehozni, s így lehetővé tennék számukra, hogy tanulhassanak egymástól, éljenek az olcsó utazási lehetőségekkel és elfogadják a természet és az ember egységét ezen turizmus keretein belül. Az IYNF nem pártpolitikai szerveződés, de ez nem jelent politikai semlegességet: szociális hátterükkel és a jövőre vonatkozó elképzeléseikkel progresszívnek vallják magukat.

A természetbarát mozgalmat az osztrák szocialisták indították 1895-ben, Bécsben, a hátrányos helyzetben lévők tömegmozgalmaként. Támogatást nyújtottak a munkások több szabadidőért folytatott harcához, igyekeztek minél több szociális, kulturális és szabadidős programot kialakítani számukra , lehetőséget biztosítottak különböző oktatási programokban való részvételükhöz. Munkájuk döntő mozzanata volt a Természetház-hálózat létrehozása, amely olcsó szálláslehetőséget nyújtott a városokon kívül.

A házak találkozóhelyet jelentettek, ahol a munkások beszélgethettek, vitatkozhattak, élvezhették a természetet és kipihenhették az egész heti kemény munkát.

Napjainkban a Természetbarát mozgalom mintegy 1000 hasonló házat tart fenn Európa szerte, melyek közül néhány igen egyszerű, de akadnak minőségi szálloda színvonalúak is. 1975-ben vált az IYNF nemzetközi szövetséggé, hogy ezzel is biztosítsa és javítsa a tagországok nemzetközi együttműködését, segítse a koordinációt és a kapcsolatok építését, valamint meggyorsítsa az információk, tapasztalatok és ötletek áramlását.

Alapszabálya értelmében az IYNF köteles aktív figyelmet fordítani a dolgozó és tanuló ifjúság helyzetére. Szorgalmazzák a különböző országokból érkező fiatalok közti szolidaritást, a fegyverkezés, a fasizmus, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés elleni harcot, a béke elősegítését, a szociális fejlődést a természet megóvását. Olyan társadalmat akarnak amely biztosítja a szociális és ökologikus együttélést, az emberek egyenlő lehetőségeit és jogait a világ minden részében. Céljuk hogy a fiatalok minél többet találkozhassanak, alkalmuk legyen kimondani és megvédeni a gondolataikat, ötleteiket a rendezvényeket a fiatalok maguk szervezik, és ezen nemzetközi találkozók elsődleges célja és tapasztalata a kölcsönös tanulás, egymás kultúrájának megismerése. Közelebbi követeléseik: hatékony lépések a trópusi esőerdő megmentésére, a nukleáris atomerőművek azonnali leállítására, a gyerekek jogainak érvényesítésére, a helyi értékeket kímélő turizmus propagálása és a bevándorolt fiatalok hátrányos megkülönböztetésének teljes elitélésére.

A TFSZ 1990 óta tagja az IYNF-nek. A programok szervezésében azóta több tagunk is aktívan részt vett. Az 1996. március 1-3-án, Prágában tartott kongresszuson a nemzetközi szervezet elnökségébe Törőcsik Gábort, a TFSZ társelnökét is beválasztották.

Az utóbbi években az IYNF állandó tevékenységei mellett kampányt folytatott egy olyan turizmus megvalósításáért, ami a helyi környezeti, természeti és kulturális értékeket szem előtt tartja és megóvja. Az angolul " Integratív Tourism "-nak nevezett turizmus főként a német anyanyelvű természetbarátok között ismert, de akit érdekel a téma az írjon a TFSZ-nek és küldünk angol nyelvű tájékoztatót. (A fordítás folyamatban van. Tervezzük a megjelentetését a Természetjárás-ban).

Az IYNF jelenlegi kampányát a gyermekek jogainak védelmezéséért és érvényesítéséért folytatja. Ez az akció 1998 nyaráig tart.

Az IYNF fontosabb eseményei 1998 első felében:
1998. január 10-17. "Fun, Fractures and Snowfall" szeminárium a síelésről Spital a. Pyhrn (Ausztria)
1998. május 29-31. IYNF 17. kongresszusa Karuten (Ausztria)
1998. június 1-6. "Children's Work" (Foglalkozás gyerekekkel) Karuten (Ausztria)

Nemzetközi ügyekben érdeklődhettek drótpostán is: toro@mail.matav.hu, vagy a TFSZ címén Törőcsik Gábornál

International Young Naturfriends

IYNF

Prinses Elisabethlaan 167, B-1030 Brussel

Tel: +32-2-2160933, Fax: +32-2-2160841

E-mail: iynf@unicall.beA Természetjáró Fiatalok Szövetsége hírei
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja
>A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja