Grotte NIAUX

Másik érdeklődésre számot tartó barlang a Toulous-tól D-re, Tarascon sur-Ariege közelében a NIAUX barlang. A barlang a nagyközönség számára is megnyitott, habár a nagy érdeklődés (és a létszámkorlátozás) miatt a jegyek több napra előre is elfogyhatnak. 1996-ban elkészült egy kis ősi múzeum is.

A barlang védelme a honi "szakemberek" számára is figyelmet érdemelne. A létszámkorlátozásról már volt szó. A barlangban nincsenek lebetonozott járdák, rozsdás vaskorlátok, sőt még villanyvilágítás sem! A látogatók libasorban haladnak a részükre kiosztott bányászlámpák fényénél a letaposott agyagon. A festményekhez érve még ettől a világítástól is "megfosztják" őket és csak a vezető világítja meg minimális időre a rajzokat, ügyelve, hogy a tájékoztató szöveg elmondása alatt se világítsa feleslegesen a rajzokat (ez nem mai keletű védelem, így van több, mint tíz éve).

A barlangrendszer egyébként több bejáratú (- 417 m, 8000 m ). A hatalmas Niaux bejárat mellett egy kisebb bejárat is található (nem lezárva), ahol a barlangászok átmenő túrát tehetnek a cseppköves, csónakázós barlangban a Lombrives kiépített bejáratán ismét előbújva. A barlang ezen bejárata szintén a látogatók érdeklődését hivatott kielégíteni a barlangi vasút erejéig. Néhány őskori kép ízelítőként a Niaux-barlangból is.

  
 
home
vissza
 >