Altamira-barlang
az őskor "Sixtusi kápolnája"
 
Spanyolország É-i részén, a Vizcayai-öböl partján bújik meg az őskori világ legszebb alkotása.
Az 1870-es évek elején a műkedvelő régész, Sautuola a barlang előcsarnokában folytatta ásatásait. Kislánya unatkozván felfedezőútra indult a barlang belseje felé. Hamarosan - toros, toros! - kiáltásokkal futott vissza és kezdte maga után vonszolni a szűk folyosóba meglepett apját. Don Sautoula négykézláb mászott az alacsony mennyezetű folyosón lánya után, melynek végén a mennyezetet élénk színekben pompázó bölények, lovak, vaddisznók, szarvasok csodálatos festményei borították.
 
 
Altmira-barlang,  mennyezeti fresko
 
Sajnos a "tudósok" a műkedvelő régész felfedezését hamisítványnak nyilvánították. Valamennyire érthető a hitetlenkedés, hiszen a kor fölfogása szerint a feltárások során eszközeiket és lakhelyét ismerve csak "primitív, faragatlan" embernek gondolták emberősünket.
- Ha jobban belegondolunk, Mi magunk minden eszköz nélkül "csupaszon" hogyan boldogulnánk? Hol laknánk, miből és milyen eszközöket készítenék, hiszen a legtöbb ember a vas- és egyéb érceket sem ismerné fel, nemhogy a fémkészítés módszereihez értene. -
A múló idő azonban igazolta Sautoulát, ahogy több, érintetlen barlangban is találkoztak az ősember művészetének nyomaival. Az újabb felfedezések ellenére ezek az elsőként megtalált festmények talán a legszebb alkotások mindmáig.
 
 
 
home
vissza
 >