Lipisko Brezno -210m (Lipicai-zsomboly)

   Engedély: A barlang, mint minden szlovén barlang, engedélyköteles. Ennek hiányában (persze csak ha elkapnak), tetemes pénzbírságra, esetleges kiutasításra számíthatunk. De ha kérünk adnak. Ennek hiányában tipikus éjszakai csendes barlangról beszélhetünk. A kezelő csoport címe:

Jamarsko Drustvo Sezana
Partizanska 61
SI-6210 Sezana
Tel: 067-72-376

Megtalálás: Szlovéniában található a zsomboly, Lipica település mellett. A faluból a Klub Hotel Lipicához hajtunk, ahol remek parkoló vár minket, és a barlang is közel van. A parkolóból induló Lurska Mati Bozja feliratú táblát követve kb 250m után egy víznyelőben kialakított Mária-kápolna mellé érünk. Itt az eddig követett ösvényről letérve (illetve nem követjük annak kanyarodását, hanem egyenesen megyünk tovább) kb. 50m után egy típus kőfallal bekerített töbörhöz érünk, ahol azt átlépve megtaláljuk a zsomboly kicsi (kb 0.5 × 0.5 méteres bejáratát a töbör Északi (?) oldalában. A magasabban induló bejárattól induljunk. A bejáratnál (ahonnan érdemes az ereszkedést kezdeni) tábla mutatja a keresés eredményét. Azaz ki van írva a barlang neve, néhány fontos információ kíséretében.

Beszerelés:
Akna- mélység       P 210 m
KötélhosszC 250 m
Eszközök9eN, 2csN, 12K, 1Kgy
BeszerelésIndítás fáról. A tábla melett 2db eN +2K,
le 6 m, szemben Tk Kgy+K, le 14 m, jobbra peremen 2eN+2K,
le 40 m a párkányig (kőhullás!!), ennek bal oldalán eN+K,
le 15 m peremen csN(Fischer)+K,
le 20 m-t és az akna túlsó falán eN (Fischer) + K.
40 m ereszkedés után (a párhozamos akna peremétől 10 m-rel lejebb) jobbra 2 m 2eN (Fischer) + 2K,
le 20 m, ahol az akna átmérője csökken balra 3 m eN (Fischer)+K.
További 30 m után balra csN (Fischer)+K.
Innen ereszkedni az akna aljáig.

Ajánlás: Mindenkinek, aki szereti a nagy aknákat. Vigyázzunk azonban, mivel kőhullásveszélyes, így egyszerre minnél kevesebben tartózkodjunk az aknában.

vissza>>>