A Verna-teremből a PSM mélypontja felé

Irodalom: Spéléo Sportive: La Pierre Saint Martin

Hossza: 1600 m

Mélysége: -341 m

Nehézsége: Nehéz ( 12 - 15 óra oda-vissza kis szereléssel)

Felszerelés: 360 m kötél

Leírás:

Verna-terem --Aranzadi-galéria

Az alagút a terem felső végébe torkollik. Minden térképészeti jelzőpont ehhez a kijárathoz képest van megadva. A tárót elhagyva ereszkedjünk le a Verna-terem fövenyére, igénybe véve a kis ösvényt, ami a terasz bal oldalán kezdődik. A terem aljától (-71) megközelítőleg 60 m-t visszamegyünk egy másik lejtőn déli irányba a fal mentén. Ez a lépcsős szakasz ( a mászóút eleje) az Aranzadi-galériára vezet és elég könnyű megtalálni. Az omladékban egy terasz nyomát kell keresni és különösen egy vízlevezető árkot ahol egy patakocska csörgedezik (áradáskor vízesés). Tehát 25 m-t mászunk ezen a vízmosáson (I-es III-as mászóút) közben enyhén balra tartunk, hogy megkeressünk egy 6 - 7 m magas kőlapot (könnyű). Onnan egy traverz levezet a jobb oldalra a lefolyásba és 10 m visszamászás kivezet balra egy kőtömb alatt. Így megérkezünk egy elég instabil omladéklejtő aljához, ami egy agyagfalhoz vezet. Ebbe az agyagfalba lépcsők vannak vágva. Az út 8 m-t jobbra vezet és elérünk egy nyílást. A 300 m hosszú Aranzadi-galériában nincsenek előrehaladási nehézségek. A Martin-meander (az út folytatása) jobbra nyílik 40 m-rel az Aranzadi alja előtt.

Le méandre Martine

A meander első szakasza, ami a Mus-teremhez vezet 180 m hosszú. Ebben a járatban vannak szűkületek és néhány könnyen mászható letörés és egy P 6, ami nem túl mély vizes medencébe vezet. Egy patak folyik a meanderben. A Mus-terem (15 x 8 m) jelentős irányváltást jelent. Eddig többé-kevésbé É-i irányba haladtunk, innen NY felé fogunk menni. Hogy megtaláljuk a folytatást át le kell menni a termen, és keresni kell a falon nehezen észrevehető ablakot néhány méter magasságban. A túloldalán egy rövid lejtős járat bevezet egy magas és szűk hasadékba, ez a Ravier-hasadék, ebben kell 380 m-t haladni a Trottier-ig. 100 m-re a Mus-teremtől elhaladunk egy akna (Barres = Vár) fölött, amibe nem kell lemászni, de kitágul, így kötél ajánlott. 70 m-rel odébb egy P 17-es aljától egy egyre jobban szűkülő hasadékon megyünk lefele. Ezen a szűkületen visszamászunk félmagasságba és haladunk 150 m-t ugyanabban a hasadékban. Ezen a parton egy szélesebb fosszil járatban találjuk magunkat, de egy rövid lejtő visszavezet a patakhoz, ami balról kap egy vízfolyást. Szinte rögtön ez után a hasadék bejut a Trottier-terembe, aminek egy részét egy medence foglalja el. Ebből a teremből egy újabb meander, amiben két vízesés is található vezet egy tágasabb járathoz, mely alig 20 m hosszú és egy másik meander követi, amiben mindössze 15 m-t fogunk haladni. Itt a hasadéknak a kereszteződésétől megy a Martin patak a vizes aknák felé. (A Meander egyébként tovább vezet és egy kissé távolabb egy rövid szűkület után az Olivier-Martin rendszerhez vezet, ami kb. 1 km hosszú.)

Az Aziza-Parment aknák

A meanderből a vizet követve először P 6 a Montpellier-terembe vezet (-120 m szint). Innen kezdődik a túra utolsó szakasza a vizes aknába való leereszkedés. Ez a terem a túra utolsó száraz része. Lejjebb nem mindig lehet az aknákat beszerelni úgy, hogy kikerüljük a vízeséseket, ezért célszerű a kapucnis vízhatlan öltözék. A 78-as túra alkalmával a vízhatlan "poncsó" és pontonier nagyon jól bevált. A terem aljában keressük meg az első aknát az omladék alatt jobbra. Ez az Aziza-akna, egy P 45 ami 15 méteren át száraz és az utolsó 30 m-es párkánytól lefele vizes, de még a párkánynál be lehet szerelni úgy, hogy elkerüljük a vizet. Egykönnyen mászható csúszda követi, ami 2 vízeséses letöréssel végződik R-Cde 5 és 6 m. Egy rövid meander vezet a Josyane-akna tetejébe (P 18 m). Eleinte a vízesés mellett, majd a vízesésben ereszkedünk, a végén medencébe érkezve. Innentől kezdve a kőzet töredezett és a vizet ezért nem mindig lehet elkerülni. Rögtön a Josyane-akna után a Dubreuil-akna következik P 33 (5+28) alján garantált a zuhany. Innen egy újabb hosszú csúszda jön, 40 m hosszú és Cde 5 és 8. Ezt az egészet célszerű beszerelni. A 8 m-es vízesés aljától indul egy újabb akna, ez a Besson, P17 amit rögtön követ a Parment-akna P40 és az utóbbi nagyon vizes. Az akna alján érjük el a PSM mélypontját -341 m a táróhoz viszonyítva. - 1.342 m a Pouret bejárathoz viszonyítva. Innen a víz egy átjárhatatlan szűkületen megy tovább.

Felszerelés:

A Verna mászásához a későbbi felszerelést lehet felhasználni.

A Martin: P6: C 10; P 17: C 25;

A Barre-akna fölötti traverzhez: C 20 szükséges.

Aziza-Parment-aknák:

A Montpellier-terem: C 10;

Aziza: C 65;

Első csúszda vízesése: C 20;

Josyane: C 25;

Dubreuil + toboggan: C 100;

Besson+Parment: C 85

Kb. 25 nittfül, kötélgyűrűk, elhúzások, kapucnis vízhatlan overall.

vissza